Starea romilor în atenţia Parlamentului



UNFPA, Fondul ONU Pentru Populaţie a organizat vineri, 23 octombrie 2009, o şedinţă de evaluare a activităţii educativ-informative, desfăşurate de mediatorii socio-sanitari în mai multe comunităţi rome din Republica Moldova. La şedinţă a participat Liliana Palihovici, Preşedinta Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, care a discutat cu mediatorii socio-sanitari şi s-a documentat cu privire la problemele cu care se confruntă populaţia romă din Moldova.Dintre acestea au fost evidenţiate dificultăţile de comunicare care persistă între populaţia romă şi cea majoritară, accesul redus la serviciile publice de sănătate, educaţie, atât din cauza atitudinii discriminatorii, cât şi a barierelor lingvistice şi culturale existente. În acest sens, a fost accentuată necesitatea instituţionalizării mediatorilor socio-sanitari — persoane instruite din localităţile rome care reprezintă veriga de legătură între romi şi serviciile existente, asigurându-le un acces sporit la serviciile de bază.

„De multe ori femeile rome, din lipsă de informare şi educaţie pentru sănătate, precum şi din cauza încrederii scăzute în medici, uneori şi din cauza necunoaşterii limbii române nu se adresează la medic, chiar dacă este vorba de cazuri urgente, cum ar fi naşterea. Apar pericole reale pentru viaţa mamei şi a copilului. Mediatorii socio-sanitari sunt alături de locuitorii romi şi îi ajută să depăşească aceste bariere», a explicat în cadrul şedinţei Elena Căldăraru, mediator socio-sanitar din satul Mingir, raionul Hânceşti.

Nicolae Rădiţă, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor din Moldova, a specificat că în prezent mediatorii socio-sanitari activează în bază de voluntariat, dar este necesară recunoaşterea oficială a acestora. „Am putea prelua exemplul altor ţări, cum ar fi cel al României unde mediatorii au fost instituţionalizaţi şi există mecanisme de remunerare a acestora».

În aceeaşi ordine de idei, reprezentanţii comunităţilor rome au ţinut să atenţioneze şi asupra altor probleme sociale cu care se confruntă populaţia, în special familiile cu mulţi copii. Svetlana Imanverdieva din oraşul Soroca a relatat cazul unei familii cu şase copii, unde părinţii nu sunt încadraţi în câmpul muncii, mama nu are poliţă de asigurare, însă, cu toate acestea, copiii nu beneficiază de ajutor social. „Situaţia familiilor cu mulţi copii este dificilă în toate localităţile Republicii Moldova, cu atât mai mult în comunităţile rome, unde populaţia nu are acces la piaţa forţei de muncă. Vrem să fim ajutaţi şi să beneficiem de drepturi şi oportunităţi egale», a spus ea.

Liliana Palihovici, Preşedinta Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, a menţionat că legislaţia actuală prevede acordarea gratuită a poliţei de asigurare şi ajutorului social familiilor cu şapte copii, dar este necesară revizuirea acestor prevederi. „Credem că de ajutor social trebuie să beneficieze familiile care au cinci copii şi mai mult. Majoritatea familiilor cu mulţi copii se află într-o situaţie dificilă, tocmai de aceea este necesar să le acordăm sprijin şi să le asigurăm condiţii pentru o viaţă decentă. Această modificare a este dictată de nevoia de susţinere a femeii şi familiei în creşterea copiilor, mai ales astăzi, când Republica Moldova se confruntă cu grave probleme demografice. Vom face toate analizele necesare pentru a evalua posibilitatea realizării acestei modificări», a afirmat deputata Liliana Palihovici.

În cadrul şedinţei a fost pus în discuţie şi rolul mediatorului socio-sanitar în şcolarizarea copiilor romi, fiind menţionat faptul că în or. Hânceşti , datorită intervenţiei mediatorului, au fost şcolarizaţi 74 de copii de etnie romă.

Şedinţa de evaluare, organizată de UNFPA, a întrunit mediatori socio-sanitari din opt localităţi preponderent populate de romi şi reprezentanţi ai echipei de coordonare a Campaniei de informare pentru populaţia romă „Nu uita! Sănătatea Ta înseamnă Sănătatea Familiei Tale!». Acţiunea face parte din proiectul „Promovarea accesului la serviciile de bază, securitatea umană şi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din Moldova», desfăşurat cu suportul financiar al Guvernului României şi realizat de către Fondul ONU pentru Populaţie în Republica Moldova.
Recensământul populaţiei din anul 2004 a constatat că în Moldova există 12 271 persoane de etnie romă, sau 0.4% din populaţia totală. Datele neoficiale indică însă o cifră de până la 150 000 de romi.

Comunicat UNFPA