Doua filme in desen animat, create de tineri din Moldova, au fost premiate la Conferinta Internationala „Desenul Animat ca fenomen al culturii”



Tineri_Moldova_Premiati_International_0Doi tineri din Moldova – Victor Bivol si Paul Vrabie – au devenit premiantii Conferintei Internationale „Desenul Animat ca fenomen al culturii”, editia a V-cea, care a avut loc, recent, la Moscova.

Victor Bivol a obtinut Diploma „Cea mai buna regie” pentru filmul in desen animat „Visul de hartie”, un film mult aplaudat in cadrul forului.

Paul Vrabie a fost recompensat Diploma „Cea mai buna imagine” pentru „Tapusele”, un film in desen animat, creat pe versurile lui Ion Hadarca.

Cele doua filme premiate au fost produse de grupuri de copii si tineri in cadrul proiectului „Familia Mea”, realizat de Asociatia „ARTIStudio” si finantat de agentii internationale de dezvoltare. Patruzeci de copii si tineri de 5-29 ani, printre care copii cu parinti migranti si copii cu nevoi speciale, au participat la acest proiect si au creat 6 filme in desen animat.

Conferinta „Desenul Animat ca fenomen al culturii” s-a desfasurat in capitala Rusiei in octombrie 2009, in contextul celei de-a 90-a aniversari a VGIK - Всероссийский государственный институт кинематографии имени С.А.Герасимова (ВГИК). Festivitatea de premiere de la Chisinau va avea loc, la 25 noiembrie 2009.

Republica Moldova a fost reprezentata la Conferinta consacrata desenului animat ca fenomen al culturii de Violeta Tipa, doctor in studiul artelor, si Larisa Glinca, pictor animator, director al Asociatiei „ARTIStudio”.

In Rusia, Desenul Animat a fost introdus in programa scolara ca disciplina optionala. Specialistii care predau aceasta materie sunt majoritatea absolventi ai VGIK, Facultatea Animatie si Multimedia.

Asociatia „ARTIStudio” a fost creata in Moldova in anul 2002 si promoveaza filmul in desen animat, realizat de copii si tineri.

 

Pentru detalii:

Larisa GLINCA, director Asociatia ARTIStudio, tel. 44.64.99