Organizaţiile de tineret cer adoptarea legii cu privire la voluntariat, revizuirea legii cu privire la tineret şi acordarea sediilor



Adoptarea legii cu privire la voluntariat, revizuirea legii cu privire la tineret şi acordarea spaţiilor pentru sedii celor mai active ONG de tineret. Acestea sunt principalele solicitări ale organizaţiilor neguvernamentale de tineret, expuse la 8 octombrie de către mai mulţi lideri ai societăţii civile de tineret la întâlnirea cu ministrul tineretului şi sportului Ion Cebanu.

La întâlnire au mai participat viceprim-ministrul pe probleme sociale Ion Negrei şi preşedintele comisiei parlamentare pentru educaţie, cercetare, cultură, tineret, sport şi mass-media Corina Fusu.

Reprezentanţi societăţii civile au salutat crearea Ministerului Tineretului şi Sportului, dar au înaintat şi o serie de solicitări.

Sandu Coica, preşedinte CNTM, a declarat că speră să existe o colaborare mai profundă a sectorului de tineret cu actualul Guvern, comparativ cu executivul anterior. “Avem un şir de recomandări, printre care revizuirea legii cu privire la tineret, a strategiei cu privire la tineret şi elaborarea unui mecanism de lucru cu societatea civilă în baza principiului co-management”, a declarat Coica.

Antoniţa Fonari, Secretarul General al Consiliului ONG, a precizat că e necesară adoptarea legii cu privire la voluntariat „pentru ca să fie recunoscută activitatea şi munca de voluntar”, organizarea anuală a Festivalului Voluntarilor şi acordarea de spaţii pentru oficiu celor mai vizibile organizaţii de tineret în cadrul Centrului republican pentru copii şi tineret „Artico”.

Viorel Babii, reprezentantul Centrului Naţional de Resurse pentru Tineri, a declarat că „în R.Moldova există o reţea a Centrelor de Resurse pentru Tineri, care necesită a fi insituţionalizată, pentru a dispune de angajamente pentru asigurarea funcţionării acestora, în vederea finanţării şi monitorizării continue”.

Ministrul Cebanu a facut cunoscute domeniile de intervenţie ale Ministerului Tineretului şi Sportului pentru asigurarea dezvoltării tineretului, printre care oportunităţile de angajare a tinerilor în câmpul muncii, asigurarea cu locuinţe sociale, dezvoltarea antreprenoriatului în rândurile tinerilor, dezvoltarea serviciilor sociale pentru tineri la nivel local şi naţional.

Sursa: UNIMEDIA