Proiectul "Votul decisiv este al Tau!”, implementat de Centrul CONTACT-Soroca



În perioada preelectorală a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 Centrul RAION Contact- Soroca a implementat proiectul "Votul decisiv e al tău", susţinut financiar de Ambasada  Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin PGM  pentru sustinerea Initiativelor Democratice. 
In cadrul activităţilor  realizate s-au desfăşurat  4 seminare de instrure a voluntarilor pentru campania „Mesajerul votului liber”, fiind instruiţi peste 100 de voluntari de diferite vîrste şi care ulterior au avut misiunea  de informare şi convingere a populaţiei de a merge şi a-şi exercita  dreptul de cetăţean  prin prezenţa la urnele de vot si alegere constienta.
Un grup format din 10 voluntari au constituit echipa mobilă,  care au mers  timp de 10 zile prin 35 de sate ale raionului Soroca,  informînd  locuitorii despre alegerile parlamentare din 29 iulie, au realizat campania  „de la uşă la uşă”, discutind cu cetatenii pentru a-i convinge că este necesar ca fiecare persoană care a atins vîrstă de 18 ani să-şi exercite dreptul la vot, responsabilitatea fiecarui cetatean pentru soarta tarii, importanta votului fiecaruia pentru rezultatele alegerilor. Persoanelor din localitati li se ofereau materiale informaţionale şi educaţionale,  elaborate în cadrul Coaliţiei-2009 si in cadrul Proiectului. Posterele, calendarele, ghidul alegătorului şi ziarul „Obiectiv”  au fost oferite de Secretariatul  Coaliţiei- 2009, de Centrul  National Contact, Asociatia Presei Independente.

De asemenea, au fost editate şi distribuite pliante în ajutorul alegătorului  de către echipa de implementare a proiectului. În locurile publice  au fost afişat postere pentru informarea trecătorilor,  au fost vizitate locurile cu frecventa maxima a populatiei:  piete,  magazine, oficii postale, sediile primariilor, unde cu acordul administratiilor respective, au fost distribuite  materiale informaţionale.

S-a mentionat,  că au fost instruiţi voluntari de diferite vîrste:  alaturi de tineri voluntari, au participat la instruire si in campania de informare si educare civica  si persoane de virstele II si III, astfel randamentul activitatilor de informare fiind mai inalt prin faptul ca informatia receptionata de la o persoana de virsta analogica este mai credibila.

Un aport  semnificativ in informarea persoanelor de virsta inaintata l-a adus ONG „Sprijinul tău”, partenera in proiect,  presedinte dna  Rodica Ungureanu,  care a incadrat  persoanele de vîrsta a treia în diferite activitati, discutii, vizite la domiciliul persoanelor imobilizate. Beneficiarii asociatiei sunt persoane cu nevoi sociale mai speciale,  din aceasta cauza au acces mai limitat la sursele de informare. Lor li s-au oferit pliante informaţionale, ghiduri  materiale relevante, s-au intretinut discutii in care li s-a descifrat într-un limbaj mai simplu platformele electorale ale concurentilor electorali, modalitatea de face alegerea, cautind si gasind in fiecare platforma anume de ce au nevoie ei personal şi cine le poate oferi mai deplin anume ce isi doresc. Astfel, şi cei care reprezintă  nobila  vîrsta a treia, au avut posibilitate  să facă  cu adevărat o alegere liberă şi constienta.

Atît în viziunea voluntarilor, cît şi a persoanelor  informate – beneficiarilor,  s-a concluzionat,  că proiectul a avut un impact pozitiv pentru comunitatea raionului Soroca,  datorită faptului că de data aceasta s-a acordat o mai mare atenţie  informării şi anume  informării persoanelor de la  sate, care de asemenea sunt cointeresate de  soarta ţării, dar care dispun de mai putin timp si surse diversificate pentru a se informa corect si a face o alegere bazata pe convingere si constiinta.

Coordonatorul proiectului

Svetlana Caliniac
Sursa: Initiative Democratice