Spark the Wave Moldova



Revenită în Moldova după un an de studii în S.U.A., am decis să continui activitatea de voluntariat pentru a contribui la schimbarea spre bine în comunitate. M-am implicat în organizarea proiectului Spark the Wave pentru prima dată în Moldova (3-8 august, 2009), alături de co-directorii: Corliss Jacobs (S.U.A.), Alexandru Chiriac (Moldova); şi membrii staff-ului: Laura Oleksiak, Lisa Traum (S.U.A); Justina Juozenaite, Vytautas Juozenas (Lituania), şi Corina Tarlev, Constantin Oleinic, Ana Lavric (Moldova).

IMGP1649

 

Ce e Spark The Wave?

Spark the Wave (STW) este o organizaţie non-guvernamentală în Philadephia, S.U.A. care are drept scop formarea tinerilor lideri prin programe educaţionale şi dezvoltarea spiritului de voluntariat. „Wave Week” este un program intens, desfăşurat anual în Philadelphia, orientat spre dezvoltarea liderismului, activităţii în echipă, abilităţilor de comunicare eficientă, planificare şi management a proiectelor.

 

Din S.U.A. în Moldova

Ideea implementării exemplului de succes al taberei de dezvoltare americane în Moldova îi apaţine lui Alexandru Chiriac, absolvent al Facultăţii R.E.I., ASEM. După experienţa de participare şi organizarea a taberelor de vară şi şcolilor de dezvoltare în Bulgaria, China, S.U.A., Belgia, şi România, Alexandru a ajuns la concluzia că “astfel de evenimente pot fi organizate la fel de bine şi în Moldova. Ca orice alt început, nu a fost uşor, însă cu motivaţie înaltă şi perseverenţă am reuşit.” Co-directorul Spark the Wave Moldova, Corliss Jacobs, a fost implicată în Spark the Wave S.U.A. timp de 2 ani. Anterior a lucrat cu un alt ONG la realizarea taberelor de predare a limbii engleze în Europa de Est. Corliss crede că primul STW Moldova a avut succes, iar “entuziasmul participanţilor şi dorinţa de a servi comunitatea a adus un exemplu excelent pentru alţi tineri din comunitate”.

 

Multă muncă

Spark the Wave Moldova a echivalat cu 6 zile de program divers şi bine organizat. Cursurile de bază, focusate pe liderism, comunicare, lucru în echipă, şi planificare de proiect, au fost ţinute de Laura Oleksiak şi Lisa Traum, profesoare din S.U.A. Lisa a lucrat cu STW timp de 10 ani, organizând tabere de voluntariat/ liderism în Philadelphia. Ea spune: “oportunitatea de a împărtăşi experienţa mea în altă ţară este o modalitate de a răspândi mesajul liderismului prin voluntariat, la un nivel mai internaţional.”. Laura Oleksiak, care a fost implicată cu STW pentru aceeaşi perioadă de timp, consideră: “Baza programului este universală, deoarece toţi aparţinem unei comunităţi globale care poate beneficia din voluntariat.” Pe lângă cursul de bază, participanţii cu vârsta 13-18 ani au avut posibilitatea de a alege un curs electiv – “Business” sau “People to People”. Fiecare din acestea avea un aspect practic, orientat spre contribuirea la Centrul de Reabilitare Socială a copiilor „Casa Gavroche” din Chişinău. Participanţii “People-to-People” mergeau în fiecare zi pentru a-şi oferi talentul  (dans, pictură, sport) şi a petrece timpul cu copiii orfani. Participanţii la cursul de ”Business” au venit cu idei innovative (flashmob de caritate, fotosesie, hairstyling cu plată etc.) pentru colectarea fondurilor ce urmau a fi donate orfelinatului. Organizatorii au rămas surprinşi de entuziasmul participanţilor.

 

Socializare

Participanţii au fost de asemenea divizaţi în 3 echipe, moderate de organizatori, care îşi propuneau să  îi apropie pe membri prin diferite activităţi, discuţii, energizers. “Delegaţii STW Moldova au fost la fel de motivaţi şi entuziaşti în cauza voluntariatului, ca şi cei din Philadelphia”, spune Laura Oleksiak. Către finele taberei, tinerii au devenit adevăraţi prieteni. O altă contribuţie la acest succes a fost “Funstival”, o după-amiază dedicată distracţiilor şi interacţiunii reciproce, prin practicarea Kickboxing, Twistter, concursuri interactive.

 

Notă de internaţionalism

Diversitatea culturală s-a simţit prin prezenţa profesoarelor americane, foarte deschise spre comunicare, şi a co-directoarei americane. Plus la asta, 2 membri ai staff-ului, fraţii Justina şi Vytautas, sunt din Lituania. Ambii participaseră anterior la STW în S.U.A şi au contribuit ca organizatori ai aceluiaşi proiect în China. Interacţiunea participanţilor cu străinii era evident de plăcută. În acest context, Alexandru Chiriac planifică orientarea taberei de anul viitor către participanţi internaţionali şi extinderea duratei la 10 zile. “Realizarea dorinţelor noastre însă depinde de mulţi factori, finanţarea fiind doar unul din ele, însă unul foarte important”, spune Corliss Jacobs.

 

Rezultate

Deşi ceremonia de închidere a STW Moldova a avut loc sâmbătă, 8 august, misiunea taberei va avea continuitate prin cele 4 proiecte planificate de participanţi. După ce au învăţat cum se administrează un proiect, tinerii au fost împărţiţi în 4 echipe, fiecare lucrând la ideea sa. 31 octombrie este data limită de implemetare a acestor proiecte. Cea mai atractivă parte a taberei este probabil bursa de participare la STW în Philadelphia anul viitor, pentru unul din tineri, numele căruia va fi anunţat după 31 octombrie.

 

Mai multe detalii: www.sparkthewave.org

 

Realizat de Olga Bogdan,

Global UGRAD Alumnae 2008-2009