COPIII ŞI ADULŢII - PARTENERI ÎN ORGANIZAREA ACTIIVTĂŢILOR COMUNITARE DE TIMP LIBER



Peste 600 de copii, vor continua sa beneficieze şi în următorul an şcolar de activităţi de timp liber în cadrul a 24 de cluburi/cercuri dezvoltate  în 8 comunități, în proiectul “Suport pentru dezvoltarea activităţilor comunitare de timp liber”.

Având scopul organizării timpului liber al copiilor instituţionalizaţi şi a semenilor lor care cresc şi sunt educaţi în familie, în cadrul cercurilor/cluburilor comunitare copiii comunică, leagă prietenii, învaţă reciproc şi exersează comportamente care le-ar facilita integrarea socială. Pentru buna funcţionare a acestor cercuri/cluburi, copiii din instituţiile rezidenţiale şi semenii lor din comunitate, împreună cu adulţii, sunt implicaţi in planificarea, organizarea si evaluarea activităților desfăşurate la nivel de comunitate.

Domeniile cercurilor/cluburilor sunt diverse, dar prioritate au avut-o cluburile de sport, dans şi fitness, foto, culinărie. Completând un chestionar de evaluare a intereselor, copiii din şcolile internat şi semenii lor din comunitate, au decis domeniile cercurilor sau cluburilor cu activităţi de timp liber.

Copiii şi adulţii implicaţi în dezvoltarea activităților de timp liber la nivel local, beneficiază de un program continuu de pregătire pentru asigurarea durabilităţii şi adaptării activităţilor la interesele şi necesităţile copiilor şi tinerilor. În acest sens, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) în parteneriat şi cu suportul CARITAS Cehia, organizează la Holercani, în perioada 17-21 august 2009 un seminar pentru coordonatorii adulţi şi managerii instituţiilor de învățământ din comunităţile implicate – Bender/Varniţa, Cahul, Cărpineni (Hînceşti), Căzăneşti (Teleneşti), Ceadîr-Lunga, Popenchi (Rîbniţa), Năpadova şi Văscăuţi (Floreşti).

Participanţii vor fi instruiţi cum să organizeze activităţile, luând în considerare interesele copiilor; cum să asigurare buna funcţionare a cercurilor/cluburilor în condiţiile creşterii numărului de copii care vor să se implice; cum să diversifice şi să multiplice experienţa prin dezvoltarea altor activităţi şi identificarea resurselor pentru asigurarea durabilităţii „serviciilor” comunitare de timp liber.

Proiectul “Suport pentru dezvoltarea activităţilor comunitare de timp liber” este implementat din 2007 de către CIDDC si are ca scop facilitarea integrării sociale a copiilor şi sporirea participării lor la prevenirea riscurilor sociale şi de sănătate. De asemenea, în cadrul proiectului, în fiecare an, sunt organizate seminare de orientare şcolară/profesională pentru absolvenţii gimnaziilor internat.

 

Pentru mai multe informatii:

Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chisinau, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com
Web: http://www.childrights.md