Rețeaua Națională LEADER cu sprijinul ENPARD a organizat un atelier de lucru cu tematica „Valorificarea și Promovarea Turismului pe teritoriul Grupurilor de Acțiune Locală“



DSC 0052Patru trasee turistice vor fi dezvoltate pentru șase Grupuri de Acțiune Locală care aplică abordarea LEADER pentru dezvoltare rurală.

Atelierul de lucru cu genericul “Valorificarea și Promovarea Turismului în teritoriile GAL-urilor” a avut loc pe 14 februarie 2019 la Chișinău, în incinta Agenției de Investiții din RM, și a găzduit 45 de reprezentanți a peste 20 de GAL-uri din toată Republica Moldova, interesați de dezvoltarea turismului rural în teritoriile lor, ca parte a Strategiilor de Dezvoltare Locală, în cadrul abordării LEADER.

În cadrul sesiunii de dimineață, participanții au fost informați cu privire la cadrul legislativ, normele metodologice pentru elaborarea, aprobarea și înregistrarea traseelor turistice, precum și obiectivele și prioritățile Strategiei Naționale în domeniul Turismului. Această sesiune informativă a culminat cu o serie de prezentări a experților în domeniul turismului care și-au împărtășit cunoștințele, experiența și au oferit sfaturi utile.

Dna Rodica Verbeniuc, directorul executiv al Agenției de Investiții în Republica Moldova, a prezentat participanților Planul de Marketing pentru promovarea „turismului în Moldova“ și acțiunile întreprinse în această direcție.

Dna Marina Albu, Președintele Rețelei Naționale LEADER, a subliniat faptul că „acționând ca un instrument de dezvoltare locală, GAL-urile pot juca un rol crucial în promovarea turismului rural din țară. Ele pot suplini golurile existente, oferindu-le turiștilor un produs turistic complex la nivel local și posibilitatea de a descoperi facilități de recreare, activități de agrement, produse tradiționale locale, de a cunoaște patrimoniul natural și cultural al zonelor rurale și de a întâlni oameni din mediul rural autentic.

În sesiunea de după-amiază șase GAL-uri: Bugeac Kilim, Eco Bugeac, Lunca Prutului de Jos, Serpentina Nistrului, Dolina Rodnikov și Eco Duz Ialpugel, au lucrat îndeaproape cu specialiștii în turism la proiectarea traseelor turistice în teritoriile lor, folosind tehnici specifice și instrumente de proiectare. Aceste trasee vor fi ulterior îmbunătățite, testate și prezentate în cadrul vizitelor în teritoriu, planificate pentru a doua zi a Conferinței Internaționale LEADER, preconizată pentru începutul lunii aprilie a acestui an.

Acest atelier de lucru mi-a oferit posibilitatea să descoper abordarea LEADER și să întâlnesc oameni devotați. Este impresionant cât de multe locuri necunoscute avem în Moldova, iar reprezentanții GAL-urilor pot ajuta organizația noastră, precum și ghizii din Moldova, să descoperim noi trasee turistice și să le prezentăm turiștilor“ a declarat Nina Belei, Președinte al Asociației Ghizilor, Lectorilor și Traducători din Republica Moldova.

Acesta a fost un exercițiu foarte util! Experții ne-au ajutat să înțelegem mai bine care sunt așteptările oamenilor ce doresc să viziteze localitatea noastră. De asemenea, cum trebuie să fim pregătiți și cum să le oferim servicii de bună calitate“ a declarat Valentina Carastan, președinte al GAL-ului Lunca Prutului de Jos.

Persoană de contact: Cristina Gonța, gonta@agrotec-spa.net, +373 79875435.