Observatori media depisteaza abateri de la legislatie



Observatori sub egida Asociatiei Presei Electronice (APEL) au spus la o conferinta de presa la Info-Prim Neo, marti, 21 iulie, ca e vorba de N4, care a difuzat publicitate ascunsa in favoarea Partidului Comunistilor, de NIT, care a difuzat publicitate electorala in cadrul unei emisiuni de stiri si de EuTV, care a acordat mai mult timp pentru publicitatea unui concurent electoral decat regulamentarele 120 de secunde pe zi.

Autoritatea de reglementare in domeniu - Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) - nu a sanctionat vreun radiodifuzor in actuala campanie electorala pentru alegerile parlamentare de la 29 iulie. Vasile State, coordonatorul proiectului de monitorizare, a declarat ca „CCA e lipsa ca si reactie. A fost destul de pasiv si in campania precedenta, limitandu-se la niste aver tismente globale. Le-a spus la toti ca „toti incalcati". Asa e mai simplu. Si nu i-a pedepsit pe cei care se fac realmente vinovati".

Marti, 21 iulie, APEL a facut publice rezultatele unui nou raport de monitorizare a principalelor televiziuni din Chisinau in perioada 1-14 iulie, 2009.

În programele de stiri, EuTV, Moldova 1, N4 si NIT au mediatizat masiv in context pozitiv reprezentantii guvernarii, iar in context negativ - reprezentantii opozitiei. Prime, Pro TV, TV7 si TVC21 nu au favorizat sau defavorizat actori politici.

Într-un comunicat distribuit la conferinta de presa se spune ca rezultatele monitorizarii televiziunilor in primele 14 zile ale lunii iulie denota tratamentul diferentiat al actorilor politici sub aspect cantitativ si calitativ.

Au fost atestate anumite progrese in mediatizarea mai echilibrata a actorilor politici la majoritatea posturilor observate. Totodata, din punct de vedere calitativ, a iesit in evidenta, mult mai pronuntat, instrumentalizarea serviciilor de programe ale unor televiziuni cu scopul de a produce anumite efecte mediatice cu impact politic si electoral.

Proiectul de monitorizare a televiziunilor de catre expertii APEL va dura pana la finele lunii octombrie si prin acesta organizatia neguvernamentala participa in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009.

 

Moldova Azi