Asociatia Hyde Park e ingrijorata de soarta lui Matasaru si Brega



Noi, membrii si simpatizantii Asociatiei Civice Internationale Hyde Park suntem ingrijorati de soarta lui Ghenadie Brega, ex-presedinte HP, si a lui Anatol Matasaru, simpatizant al organizatiei noastre, care sunt urmariti deja in al doilea dosar penal, unul care pare sa fie cusut cu ata rosie.

Atragem atentia Procuraturii Generale, responsabililor de securitatea interna in MAI, avocatilor poporului si ong-urilor de drepturile omului, presei si observatorilor internationali ca se incearca izolarea si reducerea la tacere a celor mai pregnante voci din societatea civila: autorul protestelor exotice dar si non-violente cu porc si magar impotriva abuzurilor politienesti, precum si gestionarul celor mai influente proiecte ale asociatiei noastre, toate fiind activitati legale, pasnice de promovare a drepturilor omului, a diversitatii de opinie, acum sunt inchisi dupa gratii, sau risca sa fie rupti din societate in mod arbitrar, ilegal.

Despre Ghenadie Brega stim sigur ca la data invocata suspect de tardiv de pretinsa victima (cu un an si jumatate intirziere), era presedinte legal ales al Hyde Park, angajat la un post privat de televiziune, preocupat de buna organizare a primei editii a festivalului rock "LIVE. NO LIES!", ingrijorat de procesele noastre de judecata, inclusiv plingerile adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului. Chiar recent am primit de la Strasbourg stirea ca am cistigat primele patru procese contra Guvernului, care a fost declarat vinovat pentru incalcarea drepturilor noastre in anii 2005-2006. Iar dosarele noastre intocmite si expediate cu grija lui Ghenadie Brega in toamna anului 2007 deja au fost comunicate Guvernului si urmeaza poate chiar pina la sfirsitul acestui an sa aflam decizia. Deci Ghenadie nu avea timp sa se plimbe noaptea prin raionul Orhei, mai ales in sate pe care nu le-a vizitat niciodata. Cu atit mai mult, un promotor al libertatii de expresie, jurnalist,  nu putea sa jefuiasca pe cineva, si inca de produse alimentare.

Ne uimeste si revolta faptul ca plingerea cetateanului de la Orhei, adresata abia pe 10 iulie anul acesta s-a transformat in aceeasi zi in ordonanta de incepere a urmaririi penale, care a dus pina la amiaza la arestarea (in Chisinau, la Procuratura Generala) a lui Anatol Matasaru, apoi citarea si investigarea prompta a lui Ghenadie Brega, invitat azi deja a doua oara la politia din Orhei, pe cind plingerile noastre despre abuzuri ale unor cetateni neidentificati (vezi agresarea manifestantilor din 3 februarie in fata PG, geamul spart al masinii lui Anatol Matasaru, mitingurile sistate de politie si abuzurile frecvente contra manifestantilor), nu s-au soldat cu dosare penale nici dupa luni si ani de investigatie, deci nimeni nu a fost deranjat pentru violarea legii si a drepturilor fundamentale ale omului.

Cu atit mai mult ne revolta faptul ca bunurile insusite de politie prin violenta, la 8 aprilie, cind a fost agresat cameramanul de la Jurnal TV, Oleg Brega si el membru Hyde Park, calculatoarele si arhiva electronica a organizatiei, sechestrate tot de politisti pe 9 aprilie, de la sediul neoficial Hyde Park, nu au fost restituite nici acum. Nici macar modemul de conectare la internet, serviciu si bun pe care il platim in fiecare luna, dar pe care nu il putem folosi, pentru ca se afla in biroul procurorului Caraman.

În schimb procurorul Caraman a emis recent un nou act prin care Ghenadie Brega este declarat banuit pentru inca trei luni.

Deci in primele trei luni de investigatii nu s-a reusit decit blocarea activitatii normale a Hyde Park. Ceea ce ne duce la gindul ca politia si procuratura numai asta urmareste, sa impiedice buna functionare a unei parti importante din societatea civila moldoveneasca, intimideaza si ingradeste libera circulatie a cetatenilor liberi, astfel compromitind statul de drept, punind in pericol democratia in Republica Moldova.

Asociatia Hyde Park