CHDOM cere Rusiei compensatii pentru moldovenii deportati acum 60 de ani



7207chdom.jpgComitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) spune ca Federatia Rusa ar trebui sa achite o parte din compensatiile pentru moldovenii deportati in perioada Uniunii Sovietice. CHDOM spune ca in prezent aceste persoane sunt neglijate si discriminate in raport cu alte categorii sociale, transmite Info-Prim Neo.

Andrei Briceac, jurist la CHDOM, a prezentat vineri, 3 iulie in cadrul unei conferinte de presa, un proiect de lege care ar oferi mai multe drepturi persoanelor deportate. Proiectul prevede modificarea preambulului Legii privind reabilitarea victimelor politice. Astfel, si deportatii ar beneficia de compensatii si ajutor din partea statului, a declarat Briceac.

Proiectul de lege urmeaza sa fie inaintat legislativului viitor, dar si concurentilor electorali interesati, care il pot folosi in campania electorala, a spus presedintele CHDOM, Stefan Uratu, numarul 22 pe lista Partidului Liberal. Acesta a condamnat politica actualei guvernari in ceea ce priveste deportatii si a spus ca „azi in Chisinau se vorbeste mai mult despre caini decat despre nedreptatirea acelor oameni".

Potrivit lui Teodor Carnat, director executiv al CHDOM, persoanele deportate au fost recunoscute ca si victime politice, insa nu sunt egalate in drepturi. Acestora nu le sunt intoarse bunurile detinute in acea perioada si care le-au fost luate, nu le sunt platite compensatii materiale si morale pentru suferintele indurate, a precizat acesta.

Teodor Carnat spune ca, desi prima instanta decide ca deportatilor sa le fie acordate astfel de despagubiri, Curtea Suprema de Justitie anuleaza decizia. „Acest lucru se face pentru a nu crea un precedent", a mai spus directorul executiv CHDOM.

Mai mult, juristii spun ca statul ar trebui sa-si ceara scuze de la varstnicii care in urma cu 60 de ani, fiind copii, au fost obligati sa plece in locuri straine, impreuna cu parintii lor. „Daca pentru compensatii este nevoie de bani, atunci pentru scuze trebuie doar vointa politica", a declarat Mihail Cebotari, si el jurist la Comitetul Helsinki. El este de parere ca, din moment ce statul i-a lipsit de o viata normala, tot statul este cel care ar trebui acum sa le creeze conditii egale cel putin cu cele ale veteranilor.

CHDOM remarca ca din cauza lacunelor din legislatie vor mai exista cazuri de condamnare a RM la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Luni, 6 iulie se implinesc 60 de ani de la deportarile staliniste din 1949, cand au fost deportate peste 40 mii de persoane, pierzandu-si averea agonisita de-a lungul vietii.