ONG-uri cer din nou tragerea la raspundere a tortionarilor



"Procurorul General trebuie sa apere drepturile norodului si sa nu fie parte la falsificari si fabricari de dosare.

Cateva organizatii de aparare a drepturilor omului au marsaluit azi la Chisinau de la Procuratura Generala si pana la Ministerul de Interne, unde au lasat petitii in care se cere pedepsirea vinovatilor de aplicarea torturii in Republica Moldova.

Sergiu Ostaf (CREDO)Începem aceasta demonstratie in fata cladirii Procuraturii Generale pentru ca cunoastem ca Procuratura Generala nu a depus deocamdata toate eforturile pentru a ancheta si investiga toate cazurile de tortura in Republica Moldova, a explicat Sergiu Ostaf, directorul centrului de resurse pentru drepturile omului, CREDO.

Manifestantii au lasat la sediul Procuraturii Generale o petitie adresata procurorului general Valeriu Gurbulea in care ii solicita sa fie dati in vileag si pedepsiti acei care aplica tortura. Cele cateva mii de semnaturi de pe petitii au fost colectate de voluntarii Amnesty International Moldova in diferite localitati. Apoi manifestantii s-au indreptat in mars cu aceiasi petitie spre Ministerul de Interne. Unii trecatori li s-au alaturat:

"Iata chiar ziua de 7 aprilie a aratat foarte bine ce se petrece la noi in tara. Asta nu poate fi asa din senin. Asa se intampla pentru ca asa e tara noastra, totalitara, regim, nu mai stiu cum sa lamuresc dar cred ca e ceva foarte strasnic. Si eu am avut diferite probleme. Iata asa iesi seara, te plimbi cu o fata sau... vin, incep cu niste prostii. Vorbesc de parca ei sunt directori, dar tu parca esti un caine. Încearca si spune ceva, te duc la politie si te bat... Asta e din cauza lui Voronin, Voronin singur a fost politist si le da voie lor sa faca ce vor".

Europa Libera: Cum credeti ca trebuie sa reactioneze oamenii?

"Nu tot depinde de oameni. Da, e bine ca se organizeaza asa ceva, ca ies oamenii in strada da... poate cand o sa ajungem in Europa o sa se schimbe ceva. La noi nu se respecta legile. Daca legea, constitutia nu se indeplineste inseamna ca noi nu avem imparat, nu avem conducator, toti conducatorii nostri dunt falsi, formali.

Doua femei, venite la o intrevedere fixata din timp cu procurorul general, s-au alaturat manifestantilor dupa ce li s-a spus sa astepte pana Valeriu Gurbulea se intoarce de la Guvern.

"Eu sustin actiunea aceasta. Iata mama mea e de fata. Ea tot a fost inchisa. Pe ea nu au batut-o, dar ea a auzit cum in KPZ bat barbatii. Este foarte multa tortura la noi si sunt batuti si barbati si femei si trebuie procurorul general sa apere drepturile norodului sa nu fie de partea la falsificari si fabricarile dosarelor. Dar la noi in tara e foarte multa tortura nu e regimul democrat da e regimul ... lui Pinocet."

Maria Vieru, sefa serviciului de presa al Procuraturii Generale, ne-a spus ca petitiile cu semnaturi depuse de manifestanti au fost receptionate si vor fi inregistrate si examinate conform legislatiei. Maria Vieru spune ca Procuratura investigheaza cazurile de tortura de dupa 7 aprilie si a deschis 6 dosare: "De pe 12 aprilie pana pe 26 iunie in Procuratura au ajuns 95 de sesizari ale cetatenilor din care 70 sunt chiar plangeri depuse de personae care pretend ca au fost maltratate, iar in 25 de cazuri procuratura s-a autosesizat din mass-media sau sunt niste informatii parvenite de la avocati, rude, parinti. Avem pornite 6 dosare penale."

Vladimir Turcanu, presedintele Comisiei abilitate de seful statului sa investigheze faptele din timpul si de dupa protestele din 7 aprilie, a declarat, solicitat de Europa Libera, ca imediat ce va incepe sa lucreze, comisia va avea o sedinta speciala pe tema maltratarilor protestatarilor: "Noi nu negam faptul ca intr-adevar ceva a fost. Politistii tot sunt oameni. Emotiile cred ca au depasit limita careva dar daca esti politist trebuie sa te tii in maini. Totodata va comunic ca au fost traumati 274 de politisti. Dintre care 54 au fost internati in spital si 3 operati in stare grava. Drepturile lor tot au fost incalcate."

Turcanu a mai spus ca discrepanta dintre numarul persoanelor ajunse in arestul politiei, prezentat de procuratura si cel prezentat de ONG-uri se poate datora faptului ca o parte din cazuri nu se confirma in lipsa de probe.

Reamintim ca ultimul bilant facut de un grup de ONG-uri arata ca in jur de 600 de persoane au nimerit la politie dupa proteste, in timp ce Ministerul de Interne a anuntat despre 300 de participanti activi la proteste retinuti de fortele de ordine.

 

Europa Libera