Voluntariatul=Experienta



Voluntarul este o persoana care actioneaza din propria vointa, constient si nesilit de nimeni. Voluntariatul ca activitate implica disponibilitatea de a efectua o munca in folosul comunitatii, al unei organizatii sau a unui grup, fara a cere recompense materiale, ci avind doar sansa de a invata lucruri noi si interesante.

Poate fi foarte greu sa te integrezi intr-un colectiv de munca. Esti dintr-o data intr-un mediu nou si esti singurul care nu cunoaste regulile. Stresul poate fi cu atit mai mare, cu cit, fiind la inceput, nu esti sigur de performantele tale si nu stii daca vei face fata. O experienta de voluntar anterioara iti va fi foarte utila: vei deveni mai sigur pe tine, mai sociabil si mai deschis spre noi experiente. Nefiind platit te simti liber sa experimentezi si sa-ti exprimi parerile.

Experienta in voluntariat te poate ajuta sa-ti dai seama daca esti pe drumul potrivit in alegerea profesiei. Facind voluntariat, in doar citeva luni iti poti da seama daca e ceva ce-ti doresti sau e doar o impresie subiectiva. O activitate de voluntariat ne ajuta, totodata, sa ne asumam responsabilitati, sa intelegem mai bine care sunt diferentele dintre noi si semenii nostri. Comunicam mai bine cu oamenii si ne dezvoltam abilitatea de a interactiona mai usor.

Voluntariatul dezvolta nu doar abilitatile sociale, ci si profesionale. Tinerii care participa la astfel de activitati se exprima mult mai usor, isi cunosc mai bine drepturile si stiu sa si le apere. Daca ai spirit intreprinzator vei avea ocazia sa-ti pui ideile in practica si sa te simti incurajat sa faci multe lucruri.

Daca iti doresti o cariera pe care sa o realizezi prin propriile puteri, voluntariatul este un prim pas pentru a cistiga incredere in tine si pentru ai face si pe ceilalti sa te vada asa cum esti. Chiar daca iti rapeste din timpul tau liber iti poate da in schimb prieteni noi, iti da posibilitatea sa cunosti tineri din diferite regiuni.

]Data de 5 decembrie marcheaza Ziua Internationala a Voluntarului. Am sarbatorit-o si noi, voluntarii  Centrului pentru tineri "InterACTIV". A fost o intilnire mai speciala, cu multe surprize placute.

Cei mai activi voluntari au primit diplome oferite de Victoria Ivancioglo, presedintele AO "Perspectiva".

 

Tutuianu Violeta

voluntar AO Perspectiva

 

http://aoperspectiva.wordpress.com/