Riscul cu inchisoarea pentru opinii ramane foarte ridicat in Moldova



Amnesty International este ingrijorata de faptul ca dupa doua luni de la demonstratiile din Chisinau - care au urmat dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie si au dus la dezordinile din 7 aprilie 2009 - un progres neesential a fost atins in investigarea sutelor de declaratii privind maltratarea si tortura din partea politistilor.

Amnesty International  este, de asemenea, ingrijorata de faptul ca activistii societatii civile si politicienii de opozitie sunt persecutati si risca sa faca inchisoare pentru exercitarea pasnica a dreptului la libertatea de exprimare, precum si de faptul ca ONG-urile locale sunt persecutate aparent pentru activitatile acestora de monitorizare a drepturilor omului. Alegerile repetate sunt programate pentru 29 iulie, iar Amnesty International ii este frica de un nou val de incalcari ale drepturilor omului.

Amnesty International a atras in mod repetat atentia asupra faptului ca tortura si maltratarea persoanelor aflate in custodia politiei constituie o problema sistematica in Moldova. Esecul in desfasurarea investigatiilor efective ale afirmatiilor de tortura si in atragerea la raspundere a celor vinovati au generat imunitate larg raspindita pentru astfel de actiuni.

Într-o decizie emisa pe 16 iunie 2009 impotriva Moldovei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a conchis ca Serghei Gurgurov a fost supus torturii in anul 2005, plingerea lui nu a fost investigata in modul corespunzator, iar el a fost lipsit garantii legale efective.

Decizia prevede ca «procuratura nu a intreprins nici un efort autentic de a investiga cazul si a descoperi adevarul. Din contra, exista motive de crezut ca aceasta a incercat sa acopere faptele si sa creeze impedimente astfel incit sa faca imposibila identificarea si pedepsirea celor vinovati».

Sute de oameni au fost retinuti in timpul si nemijlocit dupa demonstratii. Retinerile continua pe masura ce colaboratorii politiei studiaza materialele video cu evenimentele respective. Nu este cunoscut numarul exact al celor retinuti, dar reiesind din relatarile ONG-urilor locale, „MEMORIA», Promo-Lex, Institutul pentru Drepturile Omului, CReDO si altele, circa 150 oameni au relatat ca au fost maltratati de politie. Avocatii reprezentanti ai victimelor torturii si altor tipuri de maltratare din partea politiei, au mentionat faptul ca investigarea acestor plingeri nu s-a prea miscat din loc; trezeste ingrijorari faptul ca unul dintre avocati a confirmat ca majoritatea clientilor lui si-au retras plingerile de maltratare, facind referire la hartuirea de catre colaboratorii locali de politie.

Amnesty International considera binevenit faptul ca autoritatile moldovenesti au invitat un expert international in medicina legala sa participe la autopsia cadavrului lui Valeriu Boboc, care a decedat in circumstante controversate in timpul demonstratiilor din 7 aprilie. Dar, totodata, face apel catre autoritati sa asigure investigarea prompta, independenta, impartiala si exhaustiva a tuturor plingerilor de maltratare de catre politie si ca oricine va fi identificat in mod echitabil ca fiind responsabil, sa fie adus in fata justitiei in conformitate cu obligatiile Moldovei in baza legislatiei internationale in domeniul drepturilor omului.

 

 http://garda.com.md