Tablou pesimist al respectarii drepturilor omului in R. Moldova



c2aea6c6-8bff-4145-b283-04b99fda54ad_w203_s.jpg

Procuratura Generala a inregistrat 94 de plingeri de tortura, dar a deschis doar 5 cauze penale. Mai multe organizatii non-guvernamentale sunt ingrijorate de faptul ca un progres neesential a fost inregistrat in investigarea multiplelor plangeri semnalate dupa 7 aprilie, privind maltratarea si tortura la care au fost supusi unii dintre manifestanti de catre politisti. 

Dupa evenimentele din 7 aprilie, cel putin 150 de persoane s-au plins ca au fost retinute abuziv de catre oamenii legii sau au fost maltratate in comisariate de politie. Acestea sint ultimele date preliminare adunate de la avocati si mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului care investigheaza aceste cazuri. Datele au fost anuntate de presedintele executiv al Amnesty International Moldova, Evgheni Golosceapov, care sustine insa ca numarul cazurilor de maltratare ar fi cu mult mai mare: "Multi dintre cei care s-au adresat la noi nu vor sa se adreseze la Procuratura pentru ca le este frica ".

Evghenii Golosceapov spune ca au fost inregistrate si cazuri cand oamenii care si-au luat un avocat, ulterior si-ar fi retras plingerea ca urmare a presiunilor din partea politistilor. "Politistii insistent ii convingeau pe oameni sa renunte la plangerile precum ca au fost batuti in comisariate. Oamenii, au considerat ca vor fi in siguranta daca isi vor retrage plangerile".

De asemenea, ONG-urile pentru apararea drepturilor omului s-au aratat ingrijorate de faptul ca jurnalistii Natalia Morari si Ghenadie Brega, ambii facand parte dintr-un grup de activisti ai societatii civile, care a organizat la 6 aprilie un eveniment pasnic numit "ziua de doliu national" raman in continuare acuzati de "organizarea dezordinilor in masa", riscand sa faca puscarie. 

Ghenadie Brega a declarat pentru Europa Libera ca pana acum dosarul nu a evoluat. "Mie nu mi s-a prezentat nici o proba. Presupun ca abia cand am sa ajung in instanta de judecata am sa aflu ce statut am in continuare, daca nu cumva vor decide altceva".

Procuratura Generala nu a raspuns astazi solicitarii noastre privind numarul exact de petitii depuse de persoane care pretind ca au fost torturate de politisti. În schimb reprezentanti ai Procuraturii au declarat astazi in cadrul unei mese rotunde la Misiune OSCE pe tema torturii ca Procuratura Generala a inregistrat 94 de plangeri si ca a deschis doar 5 cauze penale pe fapte de tortura.    

 

Europa Libera