Declaratia Asociatiei Presei Independente privind reflectarea alegerilor parlamentare anticipate



Constienti de responsabilitatea ce revine mass-media incampania electorala pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009,institutiile mass-media neafiliate politic membre ale Asociatiei PreseiIndependente (API) isi declara angajamentul de a reflecta desfasurareacampaniei electorale nepartinitor si echidistant, in conformitate cuprevederile statutare ale API.

Pe toata durata campaniei electorale, membrii API vorcontinua sa profeseze jurnalismul obiectiv si nu vor admite partizanatulpolitic in editiile periodice pe care le reprezinta. Spatiul pentrupublicitatea electorala va fi oferit tuturor formatiunilor politice sicandidatilor independenti inregistrati oficial, respectandu-se principiul deacces liber pentru toti subiectii electorali.

Membrii API amintesc autoritatilor ca in rezolutia din 7mai 2009 referitoare la situatia postelectorala din Republica Moldova,Parlamentul European a solicitat autoritatilor din tara noastra sa ia masurisuplimentare pentru a garanta independenta editoriala a tuturor serviciilormedia.

API face apel catre toti editorii institutiilormass-media scrise si electronice din Republica Moldova sa nu se laseinfluentati de concurentii electorali si sa se abtina de la orice forma demanipulare a opiniei publice si de la promovarea discursului de ura, respectandpluralismul de opinii si principiile de etica profesionala.

Aprobata la sedinta Consiliului de Administrare al APIdin 18 iunie 2009

 

Association of Independent Press,

77 Bucuresti str., Chisinau/R. MOLDOVA

tel.: (+373 22) 22 09 96;

fax.: (+373 22) 20 36 86;

email.: api@api.md