Centrul de Investigatii Jurnalistice a obtinut castig de cauza intrun procescu Serviciul Vamal



Curtea Suprema de Justitie a dat castig de cauza Centrului de Investigatii Jurnalistice intrun proces cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, legat de ingradirea accesului jurnalistilor la informatia de interes public.

În noiembrie 2008, ziaristii de la Centrul de Investigatii Jurnalistice, care efectuau o investigatie privind afacerile dubioase cu carne de gaina, au solicitat Serviciului Vamal informatii privind volumul de carne de gaina si produse din carne exportat/importat de stat si de catre agentii economici, lista statelor din care se importa/exporta carne de gaina si statistica fraudelor vamale legate de aceste produse depistate de vamesi in ultimii doi ani.

Serviciul Vamal a refuzat sa ofere informatia solicitata, mentionand ca aceasta este «confidentiala», sugerand, totodata, ca o parte din informatii pot fi solicitate de la Serviciul de Statistica, iar cea despre fraudele legate de carnea de gaina - de la Ministerul de Interne. Ministerul, la randul sau, nu a dat curs demersului jurnalistilor, iar Serviciul de Statistica a oferit doar o parte din informatia solicitata.

Întrucat, anterior, Serviciul Vamal a refuzat, exact in acelasi mod, sa ofere informatia privind fraudele vamale legate de produsele din tutun si volumul de energie electrica importata de Republica Moldova din Ucraina, Centrul de Investigatii Jurnalistice a actionat in judecata Serviciul Vamal pe motiv ca ingradeste vadit accesul jurnalistilor la informatia de interes public, incalcand astfel drepturile cetatenilor la o informatie corecta si veridica. Curtea de Apel Chisinau insa a respins, in ianuarie 2009, cererea CIN, considerand-o neintemeiata.

Completul de judecatori ai Curtii Supreme de Justitie, la care s-a facut recurs, a considerat ca «informatiile solicitate de Centrul de Investigatii Jurnalistice nu fac obiect al secretului comercial, adica nu sint reglementate de legislatia privind secretul comercial», constatand ca «intimatul ilegal a limitat dreptul recurentului la accesul la informatie, incalcind grav nu numai drepturile acestuia, dar si drepturile cetatenilor la informare activa, veridica asupra chestiunilor de interes public».

Curtea Suprema de Justitie a stabilit ca «prima instanta a aplicat eronat normele de drept» si a decis casarea hotararii Curtii de Apel, emitand o hotarare noua prin care a obligat Serviciului Vamal al RM sa furnizeze CIN informatiile solicitate prin demersul din 10 noiembrie 2008. Decizia este irevocabila de la pronuntare.

Asistenta juridica in procesul respectiv a fost acordata Centrului de Investigatii Jurnalistice de catre Centrul "Acces info".

 

Centrul de Investigatii Jurnalistice