Asociatia Istoricilor din Moldova face bilantul victoriilor si infrangerilor 20 de ani de la fondare



istorici_ipn_7119.jpgIstoricii au marcat sambata, 20 iunie, cea de-a 20-a aniversare a Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Alaturi de fondatorii si ex-presedintii asociatiei, la conferinta festiva au participat istorici, scriitori, oameni de stiinta si cultura, profesori universitari, cadre didactice din invata¬mantul preuniversitar si altii.

„Noi vrem o stabilitate, vrem ca politicul sa nu se implice in activitatea noastra profesionala de istorici. Este, probabil, cea mai importanta doleanta a noastra ca sa ni se permita sa ne facem meseria profesionist", a declarat Sergiu Musteata, presedintele Asociatii Istoricilor din R. Moldova, dupa ce a facut un bilant al activitatii asociatiei timp de 20 de ani.

Primul presedinte al asociatiei, ales la 18 iunie 1989, a fost academicianul Alexandru Mosanu. Potrivit lui, cel mai important rol asociatia l-a avut in timpul miscarii de eliberare nationala. „Istoricii au dezvaluit adevarul ca moldovenii din stanga Prutului sunt romani, ei sunt parte componenta a poporului roman, ca au aceeasi limba, cultura, valori", a spus Mosanu.

Alexandru Mosanu a mentionat ca Asociatia Istoricilor din R. Moldova si-a desfasurat mereu activitatea intr-o atmosfera tensionata. „Am luptat si am rezistat, aparand ceea ce am castigat in primii ani - manualele de istoria romanilor in scoli, dar odata cu venirea comunistilor la putere, factorul politic s-a implicat brutal in procesul de studiere a istoriei in sistemul educational. Este o mare infrangere a noastra, pentru ca ei nu respecta stiinta si opiniile savantilor", a spus primul presedinte.

„Numai venirea la putere a unor forte democratice, care ar respecta principiile fixate in declaratia de independenta a R. Moldova de la 27 august din 1991, ar putea schimba situatia", a opinat academicianul.

Anatol Petrencu, ex-presedinte al Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, a reiterat ca istoricii au facut mult pentru propagarea adevarului istoric in conditii vitrege. „Noi am luptat pentru adevar, organizand greve in toata tara, am facut tot posibilul ca sa pastram obiectul istoriei romanilor in scoli, alaturi de istoria universala", a spus Petrencu.

Referindu-se la activitatea tinerilor istorici din R. Moldova, profesorul Anton Moraru a spus ca „ei sunt fericiti ca au posibilitatea sa aleaga intre stiinta si analfabetismul antistiintific, pe care-l propaga puterea de astazi in R. Moldova".

În alt context, Moraru est de parerea ca este necesara restabilirea Institutului de istorie de la Academia de Stiinte a Moldovei, care a fost inchis acum cativa ani.

Asociatia Istoricilor din R. Moldova numara peste 500 de membri. În acest an au fost reactivate filialele asociatiei de la Cahul, Soroca, Balti si Anenii Noi.

 

Info-Prim Neo