Organizatii obstesti si politice din regiunea transnistreana colecteaza semnaturi pentru dizolvarea



Organizatii obstesti si politice din regiunea transnistreana desfasoara o campanie de colectare a semnaturilor pentru dizolvarea Sovietului Suprem de la Tiraspol. Autorii campaniei isi exprima in acest fel dezacordul fata de initiativa legislativa de modificare a Constitutiei pentru schimbarea structurii si a formei de guvernamant in regiune, transmite corespondentul Info-Prim Neo de la Tiraspol.

Proiectul, cunoscut ca initiativa a 17 deputati, votat in prima lectura, a fost retras din legislativul transnistrean.

Ana Volcova, consilierul de stat al liderului transnistrean Igor Smirnov - care se pronunta impotriva acestei initiative - considera ca retragerea proiectului este o actiune de moment.
„E nevoie referendum pentru ca poporul sa-si exprime opinia", a spus Volcova.

Consiliul coordonator republican al asociatiilor obstesti si partidelor politice au trimis o scrisoare ministrului transnistrean al securitatii de stat. "În actiunile deputatilor Sovietului Suprem se vede o activitate extremista", se spune in scrisoare.

Recent consiliul unificat al colectivelor de munca a calculat ca e nevoie de peste 21 mii de semnaturi pentru dizolvarea Sovietului Suprem. La Tiraspol se creaza si un grup de initiativa pentru desfasurarea referendumului.

Proiectul prin care se propun amendamente la Constitutia autoproclamatei republici a fost votat in prima lectura la 15 aprilie. Amendamentele propuse interzic presedintelui, ministrilor si altor conducatori ai organelor executive sa ocupe pe durata mandatului alt post remunerat, sa practice activitatea de antreprenoriat, ori sa faca parte din partide sau organizatii obstesti. De asemenea, se propune lichidarea functiei de vicepresedinte al republicii si aplicarea censului de sedentarism pentru candidatii la functia de deputat in Sovietul Suprem - 5 ani, sovietele raionale si orasenesti - 3 ani.

 

 www.info-prim.md