"Atac asupra Moldovei" in vizorul Coalitiei 2009



Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" face apel catre Procuratura Generala, Serviciul de informatii si Securitate pentru a nu admite implicarea acestor institutii in lupta politica dintre partide si solicita institutiilor media din R. Moldova sa dea dovada de impartialitate si pluralism in reflectarea evenimentelor din perioada postelectorala.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009» este profund ingrijorata de maniera in care a demarat, neoficial, campania electorala in cadrul alegerilor anticipate din Republica Moldova. Prin aceasta avem in vedere in mod special comportamentul incorect si denigrator al unor surse media care au difuzat recent un film documentar despre evenimentele din 6-8 aprilie 2009, intitulat «Atac asupra Moldovei».

Regretam faptul ca aceste mass-media nu au inteles ca si lor le revine o parte din vina morala pentru evenimentele din 6 - 8 aprilie 2009, intrucat prin comportamentul lor partinitor, pe parcursul intregii campanii electorale, au contribuit la aprofundarea tensiunii sociale si politice din societate.  Consideram ca utilizarea in continuare de catre partidul de guvernamant a resurselor media pentru denigrarea opozitiei in contextul evenimentelor din 6 - 8 aprilie 2009 deterioreaza grav climatul in care urmeaza sa se desfasoare alegerile anticipate. Aceasta creeaza conditii inechitabile pentru concurentii electorali, fapt ce contravine standardelor privind alegerile libere si corecte.

Totodata, in contextul declaratiilor procurorului general si directorului Serviciului de Informatii si Securitate, citate in filmul documentar sus mentionat, Coalitia 2009 solicita acestor institutii sa nu se lase utilizate in lupta politica dintre partide. In mod special cerem Procuraturii Generale sa respecte principiul prezumtiei nevinovatiei si sa se abtina de la difuzarea informatiei cu privire la dosarele si procesele penale initiate. Doar astfel ar putea fi restabilita increderea cetatenilor in suprematia legii si statul de drept, conditii esentiale pentru desfasurarea unor alegeri libere si corecte.

 

Ziarul de Garda