Miere si capsuni in ajutorul copiilor bolnavi de cancer



b8d9c13c-f4fb-45df-bed6-5b3b1e82c631_w203_s.jpgCum poate fi prevenit cancerul si de unde ar putea oamenii afla mai multe despre aceasta maladie - sunt doar cateva intrebari la care vor da raspunsuri un grup de medici care vor organiza consultatii gratuite pentru cetateni. Actiunea are loc in cadrul unei campanii „Anticancer" si se va desfasura trei saptamani.

Pentru a aduna fonduri si ai ajuta pe micutii bolnavi de cancer, mai multe organizatii neguvernamentale, au organizat un targ... al mierii si capsunei. În R. Moldova numarul persoanelor bolnave de cancer - maladia ce ocupa locul doi in R. Moldova - dupa mortalitate este in continua crestere - cel pulmonar, de piele si la san fiind pe primele pozitii.

„Pieptul mi s-a luat cu sase ani in urma si de la gripa din aceasta iarna s-a dus si la plamani. Medicii spun ca va fi totul bine..." De mai bine de doi ani, Maria vine la consultatii la Institutul Oncologic de la Chisinau. Putea evita aceasta boala, spune ea, daca se adresa la timp la medic. „Nu stii ziua care iti vine. Acum esti. Acum nu esti. Eu tot nu m-am adresat la vreme. Tot am stat. Deja am al saselea an sunt bolnava si de doua ori sunt operata". În situatia Mariei, se afla sute de femei, in special pe la sate care, fie in lipsa de timp, sau din cauza nepasarii, nu merg la medicul oncolog.

Chiar daca nu sunt expusi atat de mult factorilor de risc, si copii se pare ca sunt afectati de cancer. Majoritatea tumorilor maligne la copii - pana la 75 la suta sunt congenitale, iar riscul aparitiei unei tumori maligne la copil este de doua ori mai mare la mamele care fumeaza sau respira fum de tigara in perioada sarcinii.

Pentru ai putea ajuta pe micutii bolnavi de cancer, mai multe organizatii neguvenramnetale au desfasurat un festival al mierii si a capsunei. O parte din banii colectati vor fi oferiti pentru tratamentul copiilor.

Unul dintre organizatori, Andrei Zagoreanu, presedintele Asociatiei Apicultorilor din R.Moldova: „În aceasta perioada apare productia noua... si capsuna. Primul cules de miere acum se extrage si apicultorii pot sa-si expuna marfa primita pe masa consumatorului. Avem un scop foarte blajin si bun pentru a aduna niste fonduri pentru Fundatia filantropica Angelus, care ingrijeste bolnavii de cancer".

Pentru al patrulea an sustine copii bolnavi de cancer. Ana Gadarac este din satul Panasesti a venit sa vanda miere. În acest an, este ceva mai trista... are mai putini cumparatori. „Credeti ca oamenii sunt afectati de criza financiara? - da, da mult. Daca anul trecut erau de doua, trei ori mai multi cumparatori - anul asta nu, cu toate ca mierea in acest an este la acelasi pret chiar si mai ieftina ca anul trecut". Ce parere aveti despre acest festival ? „Cred ca este un folos din partea noastra. Facem eforturi si organizam. Eu personal am donat anul trecut copiilor bolnavi de cancer in jur de 300 de lei".

Daca apicultorii au fost in asteptarea cumparatorilor, capsunarii nu s-au plans. „Cam e pe sfarsite. A mers bine astazi. Suntem multumiti de rezultate. Eu as spune ca pretul de 25-30 de lei nu este chiar atat de mare comparativ cu valoarea capsunelor pentru sanatatea omului. Am vandut cam vreo 20 de kilograme. Vom oferi pentru ajutorul copiilor cam 10 la suta din cat am castigat", ne spune Gheorghe Lozovanu de la Lozova.

Pentru a preveni cancerul, medicii recomanda consumul zilnic de fructe si legume proaspete, precum si de cereale cu un continut crescut de fibre vegetale.

Organizatorii Festivalului mierii si a capsunei au deja pregatita o noua surpriza pentru locuitorii capitalei dar si micutii bolnavi de cancer - la 2 august va avea loc prima editie a Festivalului castravetelui si al mierii de albine.

 

Europa Libera