Astazi este marcata Ziua internationala a mediului



"Ziua internationala a mediului, 5 iunie, este un prilej de a atentiona societatea civila si autoritatile publice privind problemele ecologice. Situatia economica si financiara din ultima perioada a capitalei este direct proportionala cu starea mediului", spune Vladimir Garaba, presedintele Organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova (OT MEM), solicitat de Info-Prim Neo.

"Salubrizarea orasului, numarul mare a gunoistilor nesanctionate si conditiile de intretinere a celor autorizate, retelele de apa si canalizare uzate - sunt doar cateva probleme ecologice stringente ale capitalei, taraganarea solutionarii carora au un impact negativ asupra omului si a mediului", crede presedintele OT MEM.

Lipsa surselor financiare, a investitiilor si a personalului tehnic agraveaza situatia in fiecare zi. „Noi, ecologistii, si autoritatile publice locale, zilnic tinem in vizor aceasta probl ema si cautam solutii, implementam diverse planuri de actiuni privind salubrizarea teritoriului, curatarea si dezinfectarea bazinelor acvatice. Sursele financiare mizere de care dispunem nu intotdeauna ne permit sa facem mare lucru", sustine Garaba.

El este convins ca nu numai oamenii se fac vinovati de poluarea mediului. Este de datoria autoritatilor locale sa le creeze conditiile necesare de odihna in zonele de agrement, sa asigure buna functionare a retelelor ingineresti si a celor de canalizare. Agentii economici, la fel, trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru deseurile tehnice si menajere generate de intreprinderile pe care le administreaza. Spre exemplu, taraganarea solutionarii problemei Statiei de epurare a apei poate conduce la o catastrofa ecologica.

Potrivit Centrului sanitaro-epidemiologic de stat din Chisinau, doar 20% din izvoarele municipiu si 5% din fantani corespund indicatorilor sanitaro-chimici si biologici, dar si acestea sun t la limita. Situatia bazinelor acvatice este mult mai proasta. Scaldatul in iazurile si lacurile din capitala este strict interzis, iar dupa inundatiile din 2008, nici in raul Nistru nu se recomanda scaldatul.

 

www.info-prim.md