La Chişinău s-a încheiat cea de a V-a ediţie a festivalurilor „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina!”
Festivalurile „ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT” şi „CÂNTĂ CUCU-N BUCOVINA!” au reunit interpreţi şi ansambluri folclorice de pe pământul Stravechii Dacii. În cele 4 zile de program artistic (28 iunie - 2 iulie) au participat în jur de 35 de formații, ansambluri folclorice, solişti, instrumentisti, rapsozi populari, ansambluri de dans popular cu un spectacol extraordinar de muzică și joc în costume naționale, cu un colaj de melodii de suflet, neam și țară, bucurând inimile spectatorilor. Evenimentul s-a desfaşurat în grădina publică din Chișinău, ce-i poartă numele marelui voievod, dar şi la Vadul lui Vodă.
Felicia Oblesniuc, interpretă de folclor autentic, Bucovina: „Cine are acea trăire românească frumoasă, ştie prea bine ce vrea să zică şi cântecul „Cântă cucu-n Bucovina” şi cel închinat marelui domnitor Ştefan cel Mare. Este a 4-a oară când vin aici şi în fiecare an parcă am fost primită cu tot mai multă dragoste. Asta îmi arată că noi, de fapt, suntem atât de aproape sufleteşte unii de ceilalţi..”
Dan Vasile Dumitru, primarul comunii Băneşti, judeţul Mureş: „Ansamblul nostru prezintă obiceiurile şi tradiţiile din Valea Gurghiului, din inima Ardealului. Le ducem mai departe la diferite festivauri şi ne-am bucurat că am fost invitaţi la Chişinău, mai ales în an centenar românesc. Este o ocazie să fim aproape de fraţii noştru de peste Prut, care acum 100 de ani erau cu noi, sub aceleaşi graniţe”.
Viorica Oprea, directorul festivalurilor „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina” : „Vă mulţumim că aţi venit de la lungă depărtare, că aşa-i ţara noastră, mare şi frumoasă, de care trebuie să ne bucurăm cu toţii, uniţi în dragoste, cuget şi simţire.”
Invitații speciali au fost orchestra de muzică populară „Rapsodia Vâlceană” cu interpreți de renume ai Consiliului Județean Vâlcea, însoțită de domnul Președinte al Județului Radulesu Constantin și Domnul Primar al orașului Vâlcea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea – Alin Pavelescu.
Precum și frații noștri din regiunea Cernăuți - Orchestra raională "Plaiul Herței” și interpreți de seamă conduși de către șeful Direcției Cultură a raionului Herța, Adrian Medvedi, Ansamblul MUGUREL" din Horbova, director Maria Buzduga, condus cu onoare de Primarul Comunitatății Teritoriale Ostrița din regiunea Cernăuți – Vasile Țurcan.
Reprezentanti de seamă și ambasadori ai culturii și tradițiilor din diverse județe ale României: jud. Arad, Ansamblul Folcloric «Florile Mureşului» din Vladimirescu, conduși de Doamna director Giurgiu Diana-Ioana, de reprezentanți ai Primăriei Vladimirescu și ai televiziunii române Jud. Arad - Nicoleta Pavel, realizator de emisiuni radio și TV Arad.
Jud. Mureș Ansamblul «Ecou din Ibăneşti” condus de domnul Primar al comunei Ibănești - Dan Vasile Dumitru și coordonatorul ansamblului Doamna INGRID DAN.
Din Maramureș Farcașa - Ansamblul «Plaiuri Someşene» condus de reprezentanți ai Primăriei, doamna Cristina Pauseniuc și doamna coregraf Mureșan Amalia.
Județul Bacău a fost reprezentat de Ansamblul «Doina Trotuşului” din Onești, condus cu măestrie de inegalabilul maestru coregraf Francisc Enășel. Județul Suceava a delegat interpreta de muzică populară cu o voce impresionantă - Felicia Oblesniuc. Au participat reprezentanți de seamă ai culturii și ansambluri din Municipiul Chișinău, precum și din circa 10 raioane ale Moldovei și alți oaspeți notorii de pe ținutul DACIEI STRĂBUNE.
Sâmbătă, 30 iunie, la ora 15:00, Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău a găzduit un simpozion Cultural-Istoric dedicat domniei marelui voievod :“Ștefan cel Mare și Sfânt – Ctitor de neam și țară - Destinul devenirii noastre”. La evenimet au participat elevi şi profesori din diverse şcoli ale RM, având invitați de seamă pe dl. Profesor de istorie Bogdan Dranca de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Suceava și dl. Profesor Codrin Bența de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava.
În cadrul acestui eveniment de suflet neam și țară, publicul a putut admira formaţii artistice, rapsozi populari, interpreți şi dansatori din Județele Arad, Mureș, Vâlcea, Bacău, Maramureș, Suceava, formații din regiunea Cernăuți, formații din municipiul Chișinău și din 10 raioane ale Moldovei.Duminică 1 iulie, de la ora 17:00, pe bulevardul central al capitalei a avut loc parada portului, muzicii și dansului popular, punând în valoare valorile strămoșești, portul tradițional, dansul şi cântul - tot ce avem mai sfânt, mai scump și mai drag pe acest pământ.
Pentru cinstirea apărătorului de credință Ştefan cel Mare și Sfânt, pe 2 iulie ora 10:00, (dată la care a fost canonizat de întreaga lume ortodoxă, iar neamul nostru o sărbătorește la Putna), participanții au luat parte la un Tedeum și depuneri de flori, oficiat de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, la statuia Domnitorului din centrul capitalei.
Partener general: Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chisinau.