Jurnalisti si experti analizeaza comportamentul radiodifuzorilor moldoveni



Asociatia Presei Electronice din Moldova (APEL) desfasoara o conferinta marti si miercuri (2-3 iunie) la care jurnalisti si experti analizeaza felul in care s-au comportat radiodifuzorii moldoveni inainte, pe durata si dupa alegerile din 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

APEL organizeaza conferinta in cadrul proiectului „Monitorizarea prezentei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune in perioada preelectorala, electorala si postelectorala a alegerilor parlamentare 2009", sustinut de Delegatia Comisiei Europene in Moldova si realizat in perioada campaniei electorale sub auspiciile Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009.

Dezbaterile electorale au fost unul din subiectele discutate aprins la eveniment. Vorbitorii au incercat sa decida asupra unor criterii pe baza carora sa fie selectati participantii la dezbateri. Doi candidati independenti in alegerile parlament are recente, Stefan Uratu si Sergiu Banari, au sustinut ideea ca participantilor independenti trebuie sa li se ofere spatiu TV la fel ca si partidelor politice. Directorul TV7, Anatol Golea, a spus ca televiziunile care isi asigura existenta din publicitate nu-si pot permite sa dea pe post emisiuni care le-ar scade rating-ul, sugerand ca dezbaterile cu independenti ar face anume acest lucru.

„În campania electorala am avut o inflatie de dezbateri", a spus parlamentarul din partea Aliantei Moldova Noastra, Victor Osipov. „Conceptia de organizare a dezbaterilor (adoptata de Consiliul Coordonator al Audiovizualului -n.r.) a fost gandita pentru a compromite ideea de dezbateri", spune el.

Directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, Igor Botan, a vorbit despre felul in care lucreaza ceea ce el a numit „holding-ul media", referindu-se la grupul de organe de presa care sustin Partidul Comunistilor. „Pe 2 aprilie Comisia Europeana atentiona cu privire la partizanatul practicat de holding-ul media", a spus Botan care vede o legatura intre comportamentul mediile pro-PCRM si izbucnirea revoltelor de la 7 aprilie.

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) Viitorul, Igor Munteanu, s-a referit la activitatea radiodifuzorului public „Teleradio-Moldova". El a fost ales de parlament in functia de membru al Consiliului de Observatori al acestei companii. „40% din contributiile salariale in cadrul companiei sunt platite sub forma de ajutoare", a spus Munteanu, care a sugerat ca „ajutoarele" sunt oferite in dependenta de loialitate fata de guvernanti. „Unii angajati de la aceasta companie lucreaza cu 700 lei pe luna, iar altii primesc 10 mii de lei", a spus el.

Rezultatele monitorizarilor, politicile editoriale ale radiodifuzorilor, prezenta concurentilor elector ali la radio si televiziune, realizarea dreptului cetatenilor la informare obiectiva si comportamentul autoritatilor responsabile de reglementarea si supravegherea reflectarii campaniei in audiovizual au trezit opinii diverse si contradictorii in societate, se spune intr-un comunicat lansat de APEL. Pentru a analiza procesul electoral cu participarea tuturor partilor implicate, APEL organizeaza dezbaterile publice privind experienta reflectarii campaniei electorale la posturile de televiziune din Moldova cu genericul „Lectii invatate si lectii de invatat".

 

www.info-prim.md