Transparency International lanseaza Barometrul Global al Coruptiei



Transparency International lanseaza miercuri, 3 iunie, Barometrul Global al Coruptiei - 2009 (BGC), potrivit caruia, printre institutiile cele mai corupte in lume raman partidele politice, parlamentele si justitia. BGC este o cercetare care analizeaza experientele publicului privitor la coruptia din sistemul judecatoresc, mass-media, parlamente, partidele politice, sectorul privat si serviciul public, transmite Info-Prim Neo.

Barometrul s-a efectuat in perioada 25 octombrie 2008 - 25 februarie 2009 si cuprinde 73 132 de persoane din 69 de tari, inclusiv Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, partidele politice si functionarii publici sunt perceputi drept cei mai corupti in intreaga lume. Practica mituirilor mici ia amploare.

În Republica Moldova, clasamentul BGC privind cele mai afectate de coruptie domenii/sectoare cuprinde: justitia si sectorul privat/business (3,7 puncte), partidele politice, institutiile publice (3,6 puncte), parlamentul (3,4 puncte) si mass-media (3,1 puncte).

Conform BGC, publicul din Republica Moldova continua sa perceapa eforturile guvernantilor in lupta anticoruptie ca fiind ineficiente. În acest context, lupta impotriva coruptiei trebuie sa ramana o prioritate pentru oficialii de la Chisinau, fiind necesara implementarea angajamentelor asumate la nivel international si regional in vderea obtinerii unor rezultate pozitive.

La nivel international, peste 10% din cei intervievati au marturisit ca au dat mita pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce corespunde nivelului din BGC 2005. Pentru 40% dintre cei care au dat mita aceste plati constituie, in medie, circa 10% din venitul lor anual.

Studiile arata ca persoanele simple nu sunt dispuse sa denunte cazurile de coruptie. Trei patrimi din respondentii care au afirmat ca au dat mita nu au depus nici o plangere in acest caz. Aproape o jumatate din cei care au afirmat ca au platit mita nu considera mecanismele de depunere a plangerilor drept eficiente.

Sectorul privat este perceput ca fiind corupt de catre jumatate din cei intervievati: se atesta o crestere de 8 % comparativ cu perioada de 5 ani in urma. Mai mult de jumatate din respondenti considera ca mituirea este deseori folosita pentru a contura politicile si regulamentele in favoarea companiilor.

În general, publicul considera eforturile guvernelor lor in lupta impotriva coruptiei drept ineficiente, 56% din respondenti calificandu-le astfel. La fel, societate spune ca nu exista diferente majore in opiniile privind eforturile anti-coruptie ale guvernului inregistrate in 2009, comparativ cu cele expuse in cadrul BGC 2007. 

 

Info-Prim Neo