Politistii care au torturat oameni trebuie pedepsiti conform legii



amnestyconferinta29052009.jpgContinua sa fie raportate cazuri cu privire la tortura si alte forme de maltratare, iar infractorii continua sa ramana nepedepsiti. De asemenea s-a constatat ca fiecare al 4-lea cetatean din Modova sufera de saracie, criza economica fiind o represiune politica care duce la incalcarea drepturilor omului - iar toata responsabilitatea o poarta Guvernele. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile raportului Amnesty International 2009 cu privire la Republica Moldova, in contextul in care tara noastra e afectata nu doar de criza economica, dar si de cea a drepturile omului. In context, se mai spune ca autoritatile din Moldova nu respecta drepturile omului si acest lucru s-a observat cel mai bine in urma protestelor din 7-8 aprilie 2009.

„Autoritatile trebuie sa recunoasca ca au fost incalcari grave a drepturilor omului, aici nu este nevoie de bani, nu trebuie de motivat cu criza economica, aici trebuie doar sa vii in fata jurnalistilor si a societatii civile si sa recunosti acest lucru", a declarat Evghenii Golosceapov, director executiv Amnesty International Moldova.

Potrivit raportului, se atesta tot mai multe cazuri cu privire la tortura si alte forme de maltratare. Cu toate acestea infractorii continua sa ramana nepedepsiti. „Conducerea Moldovei ar trebui in mod clar sa anunte organele de forta ca in cazul care se va aplica tortura, reprezentanilor politiei la fel li se vor intenta dosare penale", a mai precizat Golosceapov.

Reprezentantii Amnesty International au anuntat ca in ultimul timp se atesta o presiune asupra societatii civile, in special dupa evenimnetele postelectorale. „Am primit o scrisoare de la Ministerul de Justitie unde am fost intrebati daca am intreprins careva masuri pentru a opri actiunile din Piata Marii Adunari Nationale, de asemenea am fost verificati daca am finantat aceste actiuni sau unele partide", a mai spus sursa citata.

Amintim ca la 22 februarie Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o noua lege privind intrunirile. Aceasta a intrat in vigoare la 22 aprilie curent. Noua lege prevede ca organizatorii evenimentelor publice trebuie sa informeze autoritatile locale despre desfasurarea intrunirii, dar nu mai este necesar sa obtina autorizatia acestora, iar reunirea a mai putin de 50 de persoane se poate desfasura spontan, fara o notificare prealabila.

În acest sens, conform rezultatelor monitorizarii desfasurate de catre un ONG local, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), prezenta fortelor de politie la demonstratii, utilizarea fortei , numarul persoanelor detinute de catre politie a sporit din momentul intrarii in vigoare a noii legi. Oamenii au fost impiedicati sa participe la manifestatii pasnice sau erau retinuti pentru perioade scurte de timp daca participau la asemenea evenimente, desi majoritatea acuzatiilor inaintate de catre politie, nu au fost sustinute de catre instantele de judecata.

Reprezentantii Amnesty International au anuntat ca si in continuare primesc telefoane de la persoanele care au fost supuse torturii si care au fost lezati in drepturi. De asemenea, presa a fost informata ca in scurt timp va afla mai multe detalii despre cati au fost arestati  sau maltratati in timpul si dupa protestele din 7 aprilie 2009.

UNIMEDIA precizeaza ca "Amnesty International" (Amnistia Internationala, AI) - este o miscare mondiala a activistilor voluntari care lupta pentru drepturile omului.

Sursa: UNIMEDIA