Hai la gasca voluntarilor!



7002voluntarilor.jpgMai multe organizatii neguvernamentale, intrunite in Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, au lansat saptamana nationala a voluntariatului 2009 cu sloganul: „Hai la gasca voluntarilor!". La o conferinta de presa in incinta agentiei Info-Prim Neo, reprezentantii ONG-urilor au descris actiunea drept cel mai mare eveniment anual de promovare a voluntariatului din Moldova. Saptamana nationala se va desfasura de la 29 mai la 5 iunie si are drept scop cresterea responsabilitatii civice in promovarea si desfasurare activitatilor de voluntariat.

Directorul Centrului de Resurse „Tineri si Liberi", Antonita Fonari, a vorbit despre rezultatele obtinute in cadrul saptamanii nationale a voluntariatului din 2008, in care au fost implicati politicieni. În acest ani coalitia le va pune la treaba pe vedetele din showbiz si mass-media. „Avem confirmari din partea a vreo sase vedete de muzica ca se vor implica", a spus Antonita Fonari. Alte staruri moldave urmeaza inca sa-si dea acordul.

Eduard Mihalas, directorul executiv al Asociatiei „Tinerii pentru dreptul la viata", organizatie care detine secretariatul Coalitiei pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, a accentuat necesitatea dezvoltarii relatiile de colaborare dintre organizatiile neguvernamentale in procesul de consolidare a voluntariatului si in formarea capitalului social. Mihalas estimeaza ca activitatile de voluntariat aduc o contributie estimata intre 0,07 si 0,16% din Produsul Intern Brut.

Reprezentantul Consiliului National al Tineretului. Sandu Coica, a spus ca „voluntariatul este o oportunitate binevenita pentru tineri de a acumula experienta si abilitati in domeniile ce ii intereseaza".

Mariana Matfei, coordonator in cadrul asociatiei „Motivatie" a descris drept modele pozitive de integrare sociala si participare activa in comunitate implicarea tinerilor cu dizabilitati pe post de voluntari si instructori de recuperare activa.

Reprezentantul ONG-ului „Serviciu pentru pace" a mentionat ca in activitatile de voluntariat un rol important ii revine si voluntarilor internationali, care faciliteaza schimbul intercultural si de experienta.

Sustinerea financiara pentru organizarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului este oferita de Fundatia Soros Moldova si de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala. 


Info-Prim Neo