ÃŽn Moldova va fi creat registrul de stat al organizatiilor necomerciale



În Moldova va fi creat Registrul de stat al organizatiilor necomerciale, care include datele cu privire la organizatiile necomerciale si asociatiile obstesti din republica. Decizia in cauza a guvernului a intrat in vigoare saptamina aceasta.

Dupa cum transmite INFOTAG, in registru vor mai fi incluse fundatii, institutii, culturile religioase si partile lor componente, partidele politice, uniunile profesionale, patronatele, publicatiile periodice si agentiile de presa.

Potrivit deciziei, dupa adoptarea hotaririi privind inregistrarea, organul de administratie publica locala va trimite la Ministerul Justitiei o cerere de insusire a numarului de identificare de stat (IDNO). Proprietarul registrului de stat este Ministerul Justitiei, iar detinatorul este Centrul de informatii juridice din cadrul ministerului

Informatia din registru este publica si accesibila prin internet, cu exceptia datelor confidentiale. Afara de datele de baza ale textelor statutelor organizatiilor necomerciale, in formatul electronic al registrului se mai introduc si rapoartele activitatii lor.

Controlul extern al administrarii Registrului este efectuat nu mai rar decit o data pe an. Persoanele vinovate de incalcarea ordinii de completare si administrare a Registrului "vor fi trase la raspundere civila, disciplinara, administrativa sau penala, potrivit legislatiei".

 

INFOTAG