Pentru prima data in Moldova va fi organizat festivalul FAMILIA



La data de 15 mai a fiecarui an, in conformitate cu decizia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite adoptata prin  rezolutia 47/237 din 20 septembrie 1993, comunitatea internationala marcheaza Ziua Internationala a Familiei.

Celebrarea acestei zile are o importanta deosebita in intreaga lume, mai multe state si comunitati organizand actiuni menite sa contribuie la imbunatatirea cadrului general pentru a spori rolul familiei in societate.

Cu acest prilej, in Republica Moldova, va fi organizat in premiera, Festivalul FAMILIA.

Evenimentul va avea loc in zilele de 15 si 17 mai 2009 sub egida ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului in colaborare cu Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), Fondul Natiunilor Unite pentru Femei (UNIFEM), Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) si realizat de Agentia „Echinox" si „Sense Music".

Festivalul FAMILIA va fi lansat in cadrul unei conferinte de presa vineri, 15 mai, 2009. Actiunile incluse in agenda festivalului se vor desfasura in ziua de 17 mai in trei orase concomitent: Chisinau, Cahul si Balti. În capitala festivitatea va avea loc in Gradina Publica „Stefan cel Mare" in preajma havuzului, cu incepere de la ora 13:00. La Balti sarbatoarea va fi organizata in fata Palatului de Cultura, iar la Cahul - in Piata Horelor, ambele cu incepere de la orele 16:00.

Programul cultural-artistic al evenimentului va include mai multe actiuni. Între acestea inminarea certificatelor de onoare si cadourilor pentru cuplurile care isi vor inregistra casatoria la 15 mai, pentru copiii nou-nascuti in aceasta zi, precum si pentru familiile care isi celebreaza in acest an „nunta de aur".

Totodata, la 17 mai curent, in fiecare platou din cele trei organizate pe teritoriul republicii vor avea loc mai multe actiuni, precum ora copiilor, ora bunicilor, prinzul familiei, finalizarea concursurilor - albumul familiei, filmul familiei si cintecul familiei.

În cadrul actiunii „duete muzicale" vor evolua o serie de interpreti binecunoscuti in intraga tara: Natalita Barbu, Zinaida Julea, Alexandru Manciu, Fratii Bivol, fratii Cordineanu, Georgeta Voinovan, Geta Burlacu, sotii Rada si Veaceslav Corjov, proiectul TV  Fabrica de staruri. Toti interpretii vor interpreta piese muzicale asistati de membrii familiei lor.

În cadrul actiunii „cinematograful familiei", pe ecrane mari din Gradina Publica „Stefan cel Mare" (Chisinau), Piata Horelor (Cahul) si in fata Palatului de Cultura (Balti) va fi proiectat filmul "Un barbat si o femeie" (1966) de Claude Lelouche care a impresionat o lume intreaga, aducand un nou suflu in epoca. Pelicula este una dintre cele mai cunoscute povesti de dragoste obtinand 2 premii Oscar, 2 premii Globul de Aur, premiul Palme D'Or.

La evenimentele Festivalului organizate in cele trei orase sunt invitati toti locuitorii tarii pentru a marca Ziua Internationala a Familiei, o sarbatoare care vine sa contribuie la stabilitatea si armonia sociala prin promovarea valorilor perene ale familiei.Organizatorii spera ca pe viitor sa extinda acest proiect pe intreg teritoriul tarii transformandu-l in unl traditional.

*************

Pentru mai multe delaii va rugam sa o contactati pe Elena Capatina, consultant superior relatii externe si comunicare, la tel. 269316 sau e-mail elena.capatina@mpsfc.gov.md