IDIS "Viitorul" a inaugurat Biblioteca Societatii Civile, cu sprijinul Ambasadei Ungariei



piroscov_varga.jpgIDIS „Viitorul" a inaugurat vineri, 8 mai 2009, Biblioteca Societatii Civile, amenajata cu suportul Ambasadei Ungariei in Republica Moldova.

„Apreciez inalt prestatia IDIS „Viitorul" si sunt convins ca Biblioteca Societatii Civile va contribui la o mai buna informare a publicului din Republica Moldova, la crearea unui noi locatii excelente pentru interactiune, conducand astfel la fortificarea societatii civile moldovenesti.", a afirmat Ambasadorul Ungariei in RM, E.S. dl. György Varga. Diplomatul a fost cel care a taiat panglica Centrului de resurse, fiind oficial primul vizitator al bibliotecii.

„Este un eveniment oarecum nou in peisajul autohton, unul simbolic, care accentueaza rolul special al societatii civile in arhitectura statului modern, mai ales ca survine imediat dupa lansarea de catre Uniunea Europeana a Politicii „Parteneriatului Estic". Acest rol de cristalizator al procesului democratic devine un pilon esential al constructiei democratice pe plan regional. Faptul ca la inaugurarea Bibliotecii Societatii Civile participa cativa ambasadori ai UE, ambasadori ai statelor incluse in Parteneriatul Estic si reprezentanti ai Ambasadei SUA denota solidaritatea pe care comunitatea diplomatica o manifesta in acest moment de ruptura, sau poate de regandire a legitimitatii procesului democratic in Republica Moldova.", a mentionat Directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale, Igor Munteanu.

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Republica Moldova, E.S. dl. John Beyer, a accentuat: „Guvernul britanic, ca si alti state ale UE, sustine cu fermitate dezvoltarea armonioasa a societatii civile, reprezentand un element esential al democratiei reprezentative."

„Suntem gata sa sprijinim aceasta initiativa, care promoveaza valorile si scopurile europene. Rolul societatii civile devine unul crucial.", a afirmat, la randul sau, ofiterul de relatii cu publicul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova, John Balian.

Ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova, E.S. dl. Sergii Piroscov, a subliniat oportunitatea evenimentului de inaugurare a Bibliotecii Societatii Civile la Chisinau, afirmand: „Ieri, la Praga, s-au desfasurat lucrarile Summit-ului „Parteneriatului Estic" al UE, iar maine e Ziua Europei. Aceasta initiativa va consolida organizatiile non-guvernamentale, avand perspective de a se extinde la nivel regional. Va urez drum bun."

Biblioteca Societatii Civile, inaugurata astazi la sediul IDIS „Viitorul", se gaseste la parter, avand un program de activitate flexibil, de luni pana vineri, intre orele 10:00 - 14:00. Biblioteca este deschisa tuturor reprezentantilor societatii civile, studentilor, cercetatorilor, reprezentantilor mass-media, precum si autoritatilor publice din Republica Moldova.

Publicatiile colectate in aceasta Biblioteca nu pot fi imprumutate. Potentialii vizitatori vor putea accesa versiunile electronice in incinta Centrului de resurse, avand acces gratuit la publicatiile in format electronic, precum si la biblioteci straine, accesibile prin Internet. Programarile prealabile vor fi preluate la telefonul 221844, administratorul Bibliotecii Societatii Civile fiind Dl Ghenadie Mocanu.

În acest moment, Biblioteca Societatii Civile cuprinde peste 500 de titluri de carte, portofolii de cercetare ale unor think tank-uri si centre de resurse nationale, precum si publicatii in limbi de circulatie internationala, reviste tematice, editate de institutii prestigioase din intreaga lume. Foarte curand, pe site-ul IDIS „Viitorul", www.viitorul.org, va fi plasat un Catalog electronic, care va permite cautarea publicatiilor in functie de domenii de interes, titlu, organizatie

Biblioteca Societatii Civile reprezinta prima initiativa de stocare, sistematizare si promovare a resurselor sectorului ONG in Republica Moldova.

#  #  #

IDIS „Viitorul" reprezinta o institutie de cercetare, instruire si initiativa publica, care activeaza pe o serie de domenii legate de: analiza economica, guvernare, cercetare politica, planificare strategica si management al cunostintelor.  IDIS activeaza in calitate de platforma comuna care reuneste tineri intelectuali, preocupati de succesul tranzitiei spre economia de piata si societatea deschisa in Republica Moldova. Pentru a afla mai multe despre activitatea IDIS „Viitorul", accesati: www.viitorul.org.

 

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org