Cooperare Transfrontaliera pentru ONG-uri prin Programul ENPI



Trilaterala Moldova, Ucraina, RomaniaLa Cernauti, in Ucraina s-a desfasurat intre 23-24 aprilie Seminarul  "ENPI - un nou instrument de finantare", din cadrul proiectului trilateral "Cresterea implicarii organizatiilor societatii civile din Republica Moldova, Ucraina si Romania in programarea ENPI". Organizatiile implicate in acest proiect sunt Centrul Bucovinean pentru Reconstructie si Dezvoltare din Ucraina, Centrul Contact din R. Moldova si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile din partea Romaniei. Proiectul este desfasurat in cadrul Programului  "East - East" al Fundatiei Soros.

ENPI sau IEPV reprezinta Instrumentul European pentru Politica de Vecinatate.

La Seminar au fost prezente ONG-uri din Ucraina, R. Moldova si Romania. Din Romania au fost reprezentate urmatoarele organizatii: FDSC; Centras; ProWomen Iasi; Alaturi de Voi Iasi. In addendum, din Romania a fost prezent un reprezentant al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura  a judetului Suceava.

Din partea autoritatilor ucrainiene au fost prezente doua persoane, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor - departamentul Politici Regionale si din partea Administratiei Regionale de Stat, Cernauti.

Discutiile din cadrul intalnirii s-au axat pe Managementul colaborarii Transfrontaliere si pe modul de  Folosire a Instrumentelor de Finantare ENPI/ IEPV in contextual Politicii Regionale.

Alta tema de discutie importanta in cadrul Seminarului a fost constituita de Schimbul de Experienta in Accesarea Fondurilor Europene - transmiterea "know-how-ului"  dintre Romania spre Ucraina si R. Moldova si crearea parteneriatelor intre ONG-uri din cele 3 tari.   

Programul operational de cooperare transfrontaliera Romania - Moldova - Ucraina se inscrie in cadrul oferit de Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat. Documentul Strategic privind cooperarea transfrontaliera in perioada 2007-2013 furnizeaza o lista a statelor si a zonelor eligibile pentru finantare din IEVP, precum si gruparea acestora in programe comune.

Documentul Strategic, pus la dispozitie de Comisia Europeana, prevede ca Romania sa desfasoare activitati de cooperare transfrontaliera finantate din IEVP cu Republica Moldova si Ucraina in cadrul unui program trilateral.

Aria eligibila:

Romania: Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea

Ucraina: Cernovtsky (Cernauti), Odessa

Moldova: intreg teritoriul

Bugetul total al program este de 126 mil. EUR, din care,  alocarea FEDR Romania de 63,359 mil. EUR.

 

www.stiriong.ro