Ministerul Justitiei acuza cateva ONG-uri de implicare in organizarea protestelor din 7 aprilie



Institutia statului a expediat o scrisoare Centrului Independent de Jurnalism, prin care ii cere sa-si prezinte "pozitia vis-a-vis de evenimentele, care au avut loc", dar si sa informeze Ministerul Justitiei despre "actiunile intreprinse pentru prevenirea si stoparea violentelor".

Scrisoarea trimisa Centrului Independent de Jurnalism este semnata de seful Directiei Partide si Organizatii Neguvernamentale a Ministerului Justitie, Boris Galan. Oficialul sustine ca s-a adresat Centrului Independent de Jurnalism, pentru ca ONG-ul este "membru al Consiliului Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte "Coalitia 2009", co-organizator al mitingului din 7 aprilie".

La randul lor, sapte ONG-uri de vaza din Republica Moldova, printre care si Centrul Independent de Jurnalism, si-au exprimat "nedumerirea si indignarea fata de acuzatia Ministerul Justitiei in mod gratuit Coaliei 2009 precum ca a fost co-organizator al mitingului din 7 aprilie 2009". ONG-urile califica informatia prezentata de Ministerul Justitie drept una "eronata" si "condamna actiunile violente din partea protestatarilor, dar si din partea politiei".

"Consideram ca Ministerul Justitiei a fost dezinformat sau informat gresit despre organizatorii actiunilor din 7 aprilie 2009.(...)Ne exprimam profunda ingrijorare fata de consecintele grave pe care ar putea sa le aiba in viitor astfel de demersuri asupra dreptului la libera exprimare si la intrunire pasnica in tara noastra", se mentioneaza intr-o declaratie, semnata de ONG-uri.

Anterior, partidul de guvernamant a acuzat opozitia, Romania si Serbia de organizarea protestelor din 7 aprilie, in urma carora au fost devastate cladirea Presedintiei si cea a Parlamentului. Cei vizati au declarat, la randul lor, ca PCRM a trimis provocatori printre manifestanti, care au distrus institutiile statului, mentionand ca protestele au fost spontane.

 

Stirea Zilei