Geoana solicita societatii civile sa se implice in elaborarea strategiei Romaniei privind Moldova



La invitatia dlui. Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti si specialisti din domeniul analizei politice si al relatiilor internationale au participat marti 14 aprilie la o dezbatere pe tema situatiei din Republica Moldova. La dezbatere au mai participat domnul Cristian Diaconescu, ministrul de Externe, Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei si domnul Titus Corlatean, presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei.

Din partea societatii civile, SAR, Centrul pentru Prevenirea Conflictelor, German Marshall Fund, Institutul Aspen, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, PATRIR si CENTRAS au raspuns invitatiei la dialog a presedintelui Senatului. De asemenea, Radu Tudor, Bogdan Chirieac si Dan Dungaciu au fost specialistii in relatii internationale participanti la dezbatere ca formatori de opinie in mass-media.

Principala directie de discutie a constat din identificarea unei pozitii clare a Romaniei din punct de vedere al politicii externe, precum si propunerea de idei referitoare la actiunile viitoare ale Romaniei in ceea ce priveste relatia bilaterala si europeana cu Republica Moldova.

Presedintele Senatului Romaniei a propus participarea societatii civile la elaborarea unui document de tip "white paper" privind strategia Romaniei fata de Republica Moldova, document care sa fie propus ulterior spre dezbatere actorilor politici autohtoni.

Presedintele Senatului Romaniei a recunoscut importanta societatii civile in cadrul politicii externe a Romaniei: „Nu putem actiona doar la nivel executiv, ci dimensiunea parlamentara si implicarea societatii civile trebuie sa devina instrumente ale politicii noastre externe" si a propus continuarea dialogului dintre institutiile statului si societatea civila, sub forma unui mecanism permanent de consultare pe teme de politica externa.

Dl. Ministru Cristian Diaconescu a facut un o descriere a situatiei din Republica Moldova din perspective MAE roman si a prezentat principalele actiuni ale Guvernului Romaniei ca raspuns la criza de la Chisinau.

Reprezentantii societatii civile si-au exprimat consternarea fata de totala lipsa de reactie a comunitatii internationale, in principal a institutiilor europene, fata de incalcarile drepturilor omului si derapajele de la democratie ale regimului de la Chisinau. Organizatiile societatii civile trebuie sa continuie sa informeze comunitatea internationala cu privire la situatia din Republica Moldova si sa disemineze rapoartele si probele care sunt prezentate de catre organizatiile de pe teren, locale si internationale. In lipsa acestui efort alternative de informare, comunitatea internationala tinde sa dea crezare informatiilor care vin direct de la Guvernul moldovean.

Reprezentantii FOND, dnii. Viorel Micescu (CENTRAS) si Valentin Burada (FDSC), au evidentiat faptul ca Romania are deja mijloacele de a sustine activitatile organizatiilor neguvernamentale in Republica Moldova si in celelalte state din vecintatea estica europeana, prin politica Romaniei de cooperare pentru dezvoltare. Conform Strategiei nationale privind politica de cooperare internationala pentru dezvoltare, Republica Moldova reprezinta pentru Romania o tara prioritara pentru acordare de asistenta pentru dezvoltare.

Conform planurilor initiale, Romania isi propunea sa sprijine Republica Moldova cu cel putin 5 milioane de euro anual, numai prin intermediul acestui instrument. Acaesta tinta nu a fost niciodata realizata. Mai mult chiar, bugetul acordat MAE pentru implementarea acestei politici in 2009 a fost redus pana la limita ridicolului. In timp ce Directia de Asistenta pentru Dezvoltare din MAE a fost retrogradata la rang de serviciu si i s-a redus si numarul de posturi alocate, s-a preferat in schimb sa fie externalizate majoritatea atributiilor acesteia catre un organism strain, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Organizatiile FOND considera ca aceasta situatie va face imposibila pe viitor sprijinirea societatii civile din Republica Moldova de catre organizatiile neguvernamentale din Romania si implicarea acestora in proiecte pe teren, asa cum propune Presedintele Senatului Romaniei.

Reprezentantii FOND au confirmat de asemenea perceptia generala privind totala lipsa de interes a institutiilor europene fata de Republica Moldova. Semnalele venite de la partenerii FOND din Republica Moldova au evidentiat lipsa de interes din partea Uniunii Europene de a avea la Chisinau o Delegatie a Comisiei Europene pe deplin functionala, cu suficient personal si resurse pentru a exercita o influenta pozitiva semnificativa. De altfel acesta este una dintre punctele de interventie pe care FOND le-a sustinut in pozitia oficiala din partea Federatiei care a fost trimisa la finalul saptamanii trecute catre Presedintele Comisiei Europene si catre Comisarul pentru Relatii Externe.

StiriONG.ro