Amnesty International ii scrie lui Voronin



Organizatia neguvernamentala Amnesty International i-a adresat vineri o scrisoare presedintelui moldovean Vladimir Voronin pentru a-si exprima ingrijorarea in legatura cu folosirea excesiva a fortei, iar Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei este preocupata de respectarea libertatilor presei, informeaza NewsIn.

In scrisoarea adresata presedintelui moldovean Amnesty International atrage atentia ca este ingrijorata de folosirea excesiva a fortei de catre politie dupa demonstratiile din 7 aprilie, de recurgerea la tortura si tratamentul degradant la care au fost supusi cei retinuti de politie, precum si de esecul autoritatilor de a distinge intre cei care sunt suspectati ca ar fi comis infractiuni si oameni care si-au exercitat in mod pasnic dreptul lor la libera exprimare si la adunare.

Amnesty atrage atentia ca sute de oameni, inclusiv minori, au fost retinuti in R. Moldova dupa o serie de proteste care au urmat alegerilor din 5 aprilie si subliniaza ca tara are nevoie sa isi puna punct o serie de politici responsabile. Organizatia Amnesty International a realizat, in perioada de dupa proteste, o serie de interviuri cu oameni din Chisinau, prin care sunt sustinute ingrijorarile exprimate in acest sens.

De asemenea, britanicul Andrew McIntosh, presedintele subcomisiei pentru presa a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu informatiile privind restrictionarea capacitatii jurnalistilor de a-si exercita meseria. "Mai ales pe timp de criza si de controversa publica asupra functionarii corecte a institutiilor democratice dintr-o tara, libertatea presei este esentiala din perspectiva dreptului cetatenilor de a fi informati, asa cum este prevazut in articolul 10 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Libertatea de exprimare si informare este un etalon al democratiei. increderea publica si stabilitatea democratica pot fi reabilitate numai daca cetatenii pot primi informatii nerestrictionate, nedistorsionate si veridice, prin canalul mediatic pe care il aleg", a declarat McIntos (ziua.net)

 

Azi.md