Publicul intimpina dificultati serioase in procesul de informare



Conform evaluarii, efectuate de Centrul "Acces-info" in trimestrul unu al anului 2009, s-au intetit cazurile de ingradire a accesului la informatiile oficiale ale cetatenilor si jurnalistilor, inclusiv in perioada alegerilor parlamentare. A intrat in vigoare noua Lege cu privire la secretul de stat, care contine premise serioase de a afecta grav in continuare accesul la informatie. Desi anterior a fost remarcata in repetate rinduri necesitatea stringenta de racordare a unui sir de acte normative cu Legea privind accesul la informatie si normele constitutionale, acest fapt se taraganeaza nemotivat, lacunele din legislatie influentind negativ informarea activa a publicului.

În opinia Grupului de experti, creat de Centrul "Acces-info" in cadrul Programului de Consolidare a Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), continua sa persiste nivelul scazut al culturii informationale, taraganarea aplicarii tehnologiilor moderne in toate structurile statale. Necesita o imbunatatire radicala managementul institutional de asigurare a informarii active a publicului, permanentizarii dialogului activ cu cetatenii, implicarea acestora in procesul decizional. Expertii semnaleaza ignorarea prevederilor legislative de catre multi functionari. Se cere perfectionarea mecanismelor interne institutionale privind comunicarea cu publicul si asigurarea accesului la informatie. Desi in ultimul timp un sir de pagini-web oficiale ale autoritatilor publice in reteaua Internet si-au imbunatatit continutul, totusi majoritatea dintre ele nu asigura informarea activa a publicului, transparenta achizitiilor publice, cheltuirii banilor publici. Dificultati serioase intimpina la acumularea datelor jurnalistii de investigatie, ca si in perioada anterioara, autoritatile ramin reticente la critica din mass-media, la declaratiile organizatiilor nonguvernamentale.

În campania electorala a fost incalcat principiul accesului nediscriminatoriu la mass-media al concurentilor electorali si reflectarea neutra a alegerilor de catre mijloacele de informare in masa, in special de media publica; extrem de mic a fost numarul publicatiilor si emisiunilor radio/TV privind sensibilizarea opiniei publice, educatiei civice a alegatorilor.

Aceste si alte probleme s-au acutizat grav in perioada postelectorala, dupa evenimentele tragice din 7 aprilie. Astfel, au devenit normalitate cazurile de ingradire a accesului persoanelor la informatii obiective si veridice, la viziuni pluraliste, cazurile de persecutare si intimidare a jurnalistilor, de manipulare a opiniei publice si de incurajare a discursului care incita la ura si intoleranta, fapt ce a deteriorat grav spatiul juridic si informational, normele si principiile de existenta a unei societati democratice.

La o scara de la 0 la 5, Grupul de experti a estimat nivelul accesului la informatie in Moldova, pe parcursul trimestrului unu al anului 2009, cu 2.2 puncte. Aceasta indica o scadere in comparatie cu trimestrul patru al anului 2008 - 2.4 puncte (in trimestrul trei - 2.36, trimestrul doi - 2.12 si trimestrul unu - 2.09). Grupul de experti este compus din reprezentanti ai societatii civile si mass-media.

 

Moldova.org