Corespondentului TVR la Chisinau i s-a retras acreditarea



Corespondentul TVR la Chisinau, Doru Dendiu, va fi nevoit sa paraseasca in curand Republica Moldova, dupa ce autoritatile din aceasta tara i-au retras acreditarea, informeaza TVR. Doru Dendiu, unul dintre putinii jurnalisti romani care mai ramasesera la Chisinau dupa evenimentele din 7 aprilie, a fost chemat sambata la Ministerul de Externe, unde i s-a cerut acreditarea. El a refuzat sa predea acreditarea pe motiv ca, potrivit regulamentului, nu a primit o motivatie scrisa prin care sa i se spuna de ce i se retrage aceasta acreditare care ii permite sa lucreze ca jurnalist in R. Moldova. Luni a fost chemat din nou la Ministerul de Externe, i s-a dat o hartie scrisa, dar fara semnatura si stampila.

Contactat de NewsIn, Doru Dendiu a declarat ca va merge marti la Ministerul de Externe pentru a ridica explicatia scrisa, stampilata si semnata. Potrivit jurnalistului, autoritatile moldovene au invocat articolul 18 din Regulamentul privind acreditarea jurnalistilor.

Regulamentul afisat pe site-ul Ministerului de Externe de la Chisinau cuprinde insa reguli generale si nu este impartit in articole.

Vineri, corespondentul TVR la Chisinau fusese ridicat de politie de pe strada, iar redactia nu a mai putut lua legatura cu el timp de cateva ore.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul TVR, "Societatea Romana de Televiziune protesteaza fata de retragerea acreditarii de catre Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova corespondentului TVR la Chisinau, Doru Dendiu. Televiziunea Romana condamna aceasta masura nediplomatica si discretionara adoptata si considera ca Doru Dendiu si-a indeplinit cu profesionalism si onestitate datoria de jurnalist. Ridicarea acreditarii de catre Ministerul Afacerilor Externe moldovean nu este decat o noua incercare de intimidare a unui jurnalist onest. În acest context, Societatea Romana de Televiziune reitereaza apelul sau catre organismele europene si catre toate organizatiile de media internationale sa ia atitudine fata de agresiunile in serie la adresa libertatii de exprimare puse in aplicare de autoritatile de la Chisinau impotriva ziaristilor aflati pe teritoriul Republicii Moldova".

Si Agentia NewsIn si-a retras vineri corespondentul NewsIn la Chisinau, din cauza deteriorarii situatiei libertatii de exprimare in Republica Moldova. Retragerea corespondentului a intervenit in conditiile in care majoritatea ziaristilor de la alte institutii de presa din Romania au fost expulzati sau retrasi de la Chisinau in urma presiunilor si intimidarilor la care au fost supusi de catre autoritatile moldovene. Echipa Realitatea TV trimisa la Chisinau, formata din reporter, operator si sofer, fusese retinuta de politie joi seara, interogata si expulzata dupa cateva ore. De asemenea, corespondentul Antena 3, Petru Terguta, a iesit din Republica Moldova sub escorta OSCE, dupa ce primise avertismente telefonice ca va fi arestat cat de curand. Radio Romania Actualitati si-a retras, la randul sau, corespondentii la Chisinau vineri dimineata.

Romania a sesizat reprezentantul OSCE pentru libertati mass-media si a solicitat investigarea incalcarii libertatilor de expresie care au avut loc in ultimele zile in Republica Moldova, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, dupa diverse probleme reclamate de jurnalisti romani.

Stigmatizarea Romaniei si a jurnalistilor romani este o atitudine periculoasa, a avertizat sambata organizatia Reporteri fara frontiere (Reporters sand frontieres, RSF), cerand autoritatilor moldovene sa se abtina sa recurga la violenta si sa respecte dreptul jurnalistilor de a informa. De asemenea, potrivit ambasadorului american in Republica Moldova, Asif Chaudhry, Statele Unite sunt ingrijorate de arestarile de jurnalisti si studenti la Chisinau. Oliver Vujovic, secretar general al South East Europe Media Organisation (SEEMO), a cerut, la randul sau, autoritatilor moldovene sa intreprinda rapid cercetari in cazurile de restrictionare a libertatilor presei si sa identifice si sa-i pedepseasca pe agentii implicati in aceste incidente.

NewsIn