Experti constata o inrautatire a deschiderii autoritatilor fata de presa



Ziarul de Garda a organizat vineri, 10 aprilie, o conferinta de dezbateri cu tema: „Reactia autoritatilor la cazurile de coruptie semnalate in presa", la care vorbitorii au constat o inrautatire a cooperarii dintre institutiile publice si presa. Conferinta face parte din proiectul „Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile din Moldova" (CCMSCM) implementat de Agentia pentru Dezvoltare Educationala (AED), transmite Info-Prim Neo.

„Daca in prima jumatate a anului 2008, puteam vorbi despre un grad de deschidere a institutiilor publice fata de jurnalisti, din a doua jumatate a anului pana in prezent observam ca lucrurile se schimba in mai rau", a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API). Atat Petru Macovei, cat si alti vorbitori au adus exemple care sa ilustreze reticenta crescanda a autoritatilor in oferirea informatiilor de interes public.

Vorbitorii au povestit despre practicile autoritatilor de a chema la sedinte publice doar jurnalistii care ilustreaza de o maniera favorizanta activitatea guvernului. „La sedinta Guvernului legata de criza gazelor naturale din ianuarie au fost invitate doar televiziunile Moldova 1 si NIT", a spus Petru Macovei.

Referindu-se la implementarea proiectului, redactorul-sef al „Ziarului de Garda", Aneta Grosu a povestit despre intalnirile cu cititorii pe care le-a avut in 18 raioane. „Le-am spus ca pot avea incredere in noi, ca pot sa ne spuna despre cazuri de coruptie, ca presa poate investiga cazuri de coruptie. Noi nu ne-am legat de guvernare, noi ne-am legat de coruptie ca fenomen si am vrut sa convingem cititorii nostri, cetatenii simpli ca pot avea un partener in mass-media", a spus Aneta Grosu.

În interventia sa, directorul „Ziarului de Garda", Alina Radu a lasat sa inteleaga ca institutiile publice ar fi utilizat in zadar banii din donatiile Guvernului SUA pentru combaterea coruptiei si sporirea transparentei. Liniile fierbinti deschise pe acesti bani nu sunt eficiente, a spus ea.

Jurnalisti de investigatie au povestit despre cazuri in care autoritatile reactioneaza doar superficial la dezvaluirile reporterilor, iar cateodata chiar ataca in instanta jurnalistii care publica materiale de investigatie.

Programul Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile din Moldova este implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. 

 


Info-Prim Neo