ÃŽn Moldova se creeaza premise pentru instaurarea unui regim politienesc si dictatorial



Un grup de reprezentanti ai societatii civile, din care fac parte lideri de opinie, avocati, juristi, analisti politici, condamna actele de violenta petrecute in capitala la 7 aprilie si actiunile intreprinse de autoritatile RM pentru stoparea acestora. Într-o declaratie facuta publica vineri, 10 aprilie, acestia sustin ca „in Republica Moldova se creeaza premisele pentru instaurarea unui regim politienesc si dictatorial", transmite Info-Prim Neo.

În declaratia semnata de 21 de reprezentanti ai societatii civile se mai spune ca actiunile pasnice din 7 aprilie au fost folosite pentru a provoca actiuni violente si criminale rezultate in distrugerea cladirilor Parlamentului si Presedintiei. Acestia condamna si modul in care politia a reactionat: „actiunile intreprinse de fortele de ordine nu au fost de natura sa previna actele de violenta si vandalism", se mentioneaza in declaratie.

„Protestele pasnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor si neincrederea in institutiile publice, inclusiv cele care au administrat procesul electoral. Declaratiile post-electorale ale sefului statului doar au contribuit la inflamarea acestor suspiciuni si au catalizat iesirea in strada a cetatenilor", se mentioneaza in declaratie.

Semnatarii considera ca „acuzatiile extrem de grave ale lui Vladimir Voronin la adresa unor lideri politici, precum ca acestia au incercat sa organizeze o lovitura de stat, puci si rasturnare anticonstitutionala - polarizeaza societatea".

Potrivit reprezentantilor societatii civile, autoritatile exploateaza din plin ceea ce a avut loc in Chisinau „pentru a intimida opozitia si societatea civila, pentru a restrictiona libertatile si drepturile fundamentale ale cetatenilor, si asa firave. Autoritatile au continuat restrictionarea accesului la posturile publice de radio si TV; au restrictionat accesul la Internet, la sursele de informare. Este lansata o campanie masiva de spalare a creierilor, de compromitere a participantilor la protestele pasnice, a opozitiei, a purtatorilor de opinii diferite".

Acestia cer autoritatilor „sa evite persecutiile pe motive politice, sa se abtina de la orice actiuni si declaratii care vor avea drept efect deteriorarea situatiei, sa asigure dreptul cetatenilor la libera circulatie, sa asigure libertatea opiniei si a exprimarii, inviolabilitatea libertatii individuale si a sigurantei cetatenilor, sa elimine toate suspiciunile cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare".

De asemenea, ei cer Companiei „Teleradio-Moldova" sa reflecte corect si impartial evolutiile social-politice dupa alegerile din 5 aprilie cu participarea egala si nediscriminatorie a partilor implicate. 

 

http://www.info-prim.md