Declaratia organizatiilor neguvernamentale de media



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea in legatura cu degradarea in ultimele zile a situatiei presei din Republica Moldova si ingradirea accesului la informatiile de interes public, protestand impotriva cazurilor de abuz impotriva jurnalistilor.

Astfel, in seara zilei de miercuri, 8 aprilie, cativa reporteri ai saptamanalului de investigatii „Ziarul de Garda" au fost bruscati de reprezentanti ai fortelor de ordine care au refuzat sa se legitimeze. Jurnalistilor le-au fost rasucite mainile, fiind amenintati ca li se vor distruge camerele de fotografiat. În aceeasi zi, Oleg Brega, cameramanul postului de televiziune pe Internet „Jurnal TV", aflat in exercitiul functiunii, a fost batut de cateva persoane in civil, care i-au sechestrate doua camere de filmat. Redactia „Ziarul de garda" si administratia „Jurnal TV" dispun de probe care ar putea ajuta in identificarea faptasilor si sunt dispusi sa le puna la dispozitia organelor de drept.

În aceste conditii, organizatiile semnatare protesteaza vehement impotriva atacurilor din partea reprezentantilor structurilor de forta asupra jurnalistilor aflati in exercitiul functiunii si cer incetarea imediata a acestor practici abuzive si ilegale, investigharea cazurilor mentionate si tragerea la raspundere a persoanelor care se fac vinovate de abuzurile impotriva jurnalistilor.

Totodata, la 9 aprilie, cunoscutul portal Facebook.com, precum si reteaua sociala Odnoklassniki.ru au devenit inaccesibile pentru utilizatorii din Moldova. De asemenea, la 8 aprilie, administratorii portalului informational unimedia.md au constatat ca serverul Unimedia a fost atacat de mai multe ori. Nu este prima data in ultimele trei zile cand anumite resurse online au fost inaccesibile pe teritoriul Republicii Moldova. Cel putin doi distribuitori de servicii au incetat retransmisia posturilor tv Realitatea TV si TVR 1 pe teritoriul Moldovei. Posturile TV au disparut din lista canalelor tv marti seara, in jurul orei 21.00. Distribuitorii de servicii invoca motive tehnice care stau la baza acestor probleme, iar promisiunile de a restabili retransmisia posturile tv nu au fost realizate deocamdata. Astfel, consumatorii de programe sunt lipsiti de importante surse de informare internationale.

Tinand cont de importanta respectarii dreptului constitutional de acces la informatie al cetateanului prin intermediul presei scrise, a Internetului si prin alte mijloace accesibile, organizatiile semnatare fac apel catre autoritatile din Republica Moldova sa asigure libertatea mass-media in virtutea obligatiilor care ii revin in calitate de membru a Consiliului Europei si sa inlesneasca accesul cetatenilor la informatie.

09 aprilie 2009, Chisinau

Asociatia Presei Independente

Centrul Independent de Jurnalism

Asociatia Presei Electronice

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Uniunea Jurnalistilor din Moldova

Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova