Declaratia ONG mass media in legatura cu faptul ingradirii liberei circulatii pentru jurnalisti



Organizatiile de media protesteaza in legatura cu interdictia deintrare in R. Moldova pentru jurnalistii care veneau sa reflecteevenimentele din Chisinau. 

La 7 aprilie, cel putin 18 jurnalisti care circulau dinspre Romaniaspre Chisinau au fost opriti si intorsi din drum de la puncteleGalati-Giurgiulesti  si Oancea-Cahul, conform datelor Agentiei deMonitorizare a Presei - ActiveWatch din Romania si Centrului Romanpentru Jurnalism de Investigatie. Vamesii moldoveni au invocatdefectiuni ale sistemului computerizat si le-au solicitat jurnalistilormai multe acte: invitatii scrise, asigurari medicale speciale,acreditari de presa din partea Ministerul Afacerilor Externe siIntegrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, in timp ce pentru a trecefrontiera dintre Romania si R. Moldova e necesara doar prezentareapasaportului.

Jurnalistii reprezentau agentiile Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, ziarele Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si postul de televiziune Realitatea TV.

 Organizatiile media sunt ingrijorate de actiunile autoritatilormoldovene prin care acestea ingradesc libera circulatie a jurnalistilorsi le cheama sa respecte obligatiile asumate de catre Republica Moldovaprin semnarea tratatelor si conventiilor europene.

Cerem autoritatilor moldovene sa inceteze ingradirea drepturiloromului, si anume dreptul la libertatea exprimarii si acces lainformatie, precum si dreptul la libera circulatie a persoanelor.

Conform legislatiei nationale, jurnalistii straini au nevoie deacreditare doar pentru a avea acces la informatiile oficiale si doardaca doresc sa fie acreditati in calitate de corespondenti  permanentiin Republica Moldova.

Autoritatile trebuie sa inlesneasca jurnalistilor accesul laevenimentele importante care au loc in Republica Moldova pentru ainforma in mod obiectiv opinia publica internationala.   (Vezi sihttp://www.cji.ro/articol.php?article=673.)

Chisinau, 8 aprilie 2009

Centrul Independent de Jurnalism

Asociatia Presei Independente

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Centrul „Acces-info"

Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova

Uniunea Jurnalistilor din Moldova

Asociatia Presei Electronice