Alegatorii romi au fost neinformati in privinta programelor electorale ale partidelor politice



raditanicolae.jpgAlegatorii romi au fost practic neinformati despre programele electorale ale partidelor politice. Acest lucru a permis o influenta mare asupra optiunilor de vot din partea liderilor de opinie din comunitatile de romi, spune Nicolae Radita, presedintele Centrului National al Romilor (CNR), transmite Info-Prim Neo.

Potrivit acestuia, electoratul rom s-a prezentat in mod organizat la alegerile din 5 aprilie 2009. „Pentru rom, in special pentru barbatul rom, ziua alegerilor este foarte importanta. Ea are legatura cu puterea. Asa ca romul se imbraca in haine de sarbatoare si merge la vot", a spus Nicolae Radita miercuri, 8 aprilie, intr-o conferinta de presa, organizata pentru a prezenta, in premiera, un raport privind participarea romilor in alegeri.

În opinia lui Radita, interesul crescut al populatiei rome nu intalneste un interes similar din partea partidelor politice. Din motive variate (teama, dezinteres etc), majoritatea acestora prefera sa ignore romii sau sa capteze voturile acestora prin intermediul liderilor din comunitatilor rome, spune presedintele CNR.

Radita considera ca problemele romilor ar trebui sa se regaseasca pe agenda politica a oricarui partid. „E o populatie neinformata si foarte vulnerabila, dar romii trebuie ridicati, adusi la nivelul majoritatii", a mai spus Radita.

Potrivit acestuia, o implicare mai puternica a partidelor politice in viata comunitatii rome ar duce la o participare mai serioasa a romilor atat in viata sociala, cat si in cea politica a Republicii Moldova.

Nicolae Radita a mentionat semnificatia zilei de 8 aprilie, care este ziua internationala a comunitatii de limba romani.

„Astazi e o zi deosebita pentru romi, pentru ca anume in aceasta zi a avut la Londra primul congres al romilor", a spus Radita.

Monitorizarea participarii romilor in alegeri a fost efectuata de Consiliul National al Romilor din Moldova cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, prin intermediul Oficiului Institutiilor Democratice si pentru Drepturile Omului. 

 

Info-Prim Neo