Organizatii pentru drepturile omului condamna actiunile violente din timpul protestelor



6654ongimpotrivaviolentei.jpgMai multe organizatii care militeaza pentru drepturile omului au lansat miercuri, 8 aprilie, o declaratie comuna prin care condamna actiunile violente si de vandalism, care au avut loc in cadrul manifestatiilor din Chisinau, in preajma si in incinta cladirilor Presedintiei si Parlamentului R. Moldova la 7 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

Totodata, organizatiile incurajeaza intrunirile si manifestarile publice pasnice, care sunt necesare in promovarea si consolidarea democratiei in R. Moldova. „Puterea cuvantului si a vointei pasnice sunt de neinvins in calea consolidarii democratiei adevarate. Democratia adevarata are ca scop schimbarea societatii, insa nu prin forta sau violenta. Violenta induce stare de frica, incalcarea drepturilor altor persoane, compromite dezvoltarea libera a societatii", se arata in declaratie.

Organizatiile cheama autoritatile publice sa asigure securitatea oamenilor care doresc sa-si exprime opinia public. „La fel, solicitam autoritatilor publice sa demonstreze fermitate in raport cu actiunile unor actori iresponsabili, criminali, care duc spre violenta", a declarat intr-o conferinta de presa la Info-Prim Neo Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO).

Potrivit lui, CReDO detine probe video care demonstreaza clar ca anumite persoane au provocat degenerarea manifestatiilor cu caracter pasnic in violenta. „O buna parte din protestatari nu au avut intentii violente, dar anumite elemente, actori, au instigat multimea infierbantata la actiuni de vandalism. Aceasta nu scuza, insa, ceea ce s-a intamplat", a spus Ostaf.

Ion Manole, presedintele Asociatiei „Promo-Lex", a reiterat ca autoritatile poarta intreaga responsabilitate pentru cele intamplate. „Autoritatile nu au vrut sau nu au putut sa faca fata evenimentelor. Este o situatie care ridica foarte multe semne de intrebare. Faptul ca s-a permis vandalizarea institutiilor de stat denota ca autoritatile stiau despre aceste actiuni, dar nu au intreprins nimic pentru a le preveni", a spus Manole.

Antonita Fonari, secretarul general al Consiliului National al ONG din R. Moldova, a condamnat autoritatile pentru faptul ca au expus cei mai tineri politisti si i-au lasat singuri in fata multimii furioase, dar si partidele de opozitie, care au sprijinit manifestantii, dar nu au stiut sa-i cheme la ordine.

Presedintele Centrului National al Tinerilor din Moldova (CNTM), Vera Turcanu, a lansat un apel catre toti tinerii sa se abtina sa participe la aceste actiuni cu caracter provocator.

Sergiu Neicovcen, director al Centrului „Contact", a chemat cat mai multe organizatii sa se alature apelului organizatiilor semnatare a declaratiei.

De asemenea, ONG-urile cheama liderii partidelor politice sa demonstreze atitudine responsabila si sa nu faca declaratii, care ar putea incita spiritele, ci sa cheme societatea la dialog. Mass-media este indemnata sa informeze corect si responsabil despre actiunile desfasurate si sa asigure diversitatea opiniilor existente.

Declaratia a fost semnata de catre 11 organizatii neguvernamentale, care fac parte din Consiliul National al ONG din R. Moldova. 

 

Info-Prim Neo