Cateva posturi de televiziune continua sa fie mesageri ai unor partide politice, APEL



apelraport6604.jpgPosturile de televiziune N4 si EuTV au admis in mod repetat incalcari grave ale reglementarilor privind reflectarea campaniei electorale, in afara de faptul ca alaturi de NIT si Moldova 1 au continuat sa trateze inechitabil, tendentios si neechilibrat actorii politici antrenati in procesul electoral. Concluziile au fost constatate in cel de-al patrulea raport de monitorizare a prezentei actorilor politici in programele posturilor de televiziune realizat de Asociatia Presei Electronice din Moldova (APEL) in perioada 18-24 martie 2009, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit raportului APEL, datele cantitative ale monitarizarii programelor de stiri din a saptea saptamana de electorala denota ca NIT, N4 si Moldova 1 au continuat sa fie mesageri ai PCRM, iar Eu TV a promovat in continuare PPCD. În acelasi timp, Pro TV, TV7 si TVC21 au reconfirmat practica lor anterioara de abordare cantitativa echilibrata a actorilor implicati in campania electorala.

„Ca durata a prezentelor in buletinele de stiri, Vladimir Voronin, liderul PCRM, s-a aflat in fruntea topului 10 la 7 din 8 servicii tv monitorizate. La un singur post - Eu TV, V. Voronin in acest clasament a fost pe locul al doilea", a subliniat Constantin Marin, decanul Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat din Moldova. Potrivit lui, la Eu TV cel mai mediatizat ca durata a fost liderul PLDM, Vlad Filat.

Raportul prezentat a demonstrat ca cel mai mediatizat partid a fost PCRM. Acestui partid i-au dat prioritate 6 din 8 posturi monitorizate (TV7, NIT, Pro TV, N4, Moldova 1 si Prime). La celelalte doua posturi - TVC21 si Eu TV - locul intai, ca si in perioada precedenta de monitorizare, i-a revenit, respectiv, PLDM si PPCD.

Referindu-se la dimensiunea calitativa a prezentei actorilor politici in programele de stiri, Constantin Marin a remarcat ca s-a redus simtitor numarul stirilor in care televiziunile manifesta atitudine favorizanta sau defavorizanta fata de anumiti actori politici.

„În emisiuni doua partide, PCRM si PPCD beneficiaza (la Eu TV si N4) de prezente in context pozitiv. AMN, PLDM si PL sunt prezentate de obicei in context negativ, iar exponentii lor sunt cel mai des defavorizati", a spus Victor Moraru, profesor universitar.

Realizatorii raportului au sesizat ca N4 a difuzat publicitate mascata in favoarea PCRM in cadrul a doua emisiuni „Revista presei", contrar prevederilor legale. Posturi, precum Eu TV si TV7 au difuzat publicitate electorala intr-un volum ce depaseste cadrul regulamentar.

Proiectul „Monitorizarea prezentei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune in perioada preelectorala, electorala si postelectorala a alegerilor parlamentare 2009" este finantat de catre Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova in cadrul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului, cofinantat de Fundatia Soros-Moldova si se desfasoara in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009. 

 

Info-Prim Neo