Romii din Moldova sunt indemnati sa-si exercite dreptul la vot



Membrii comunitatii rome din Moldova sunt indemnati sa iasa la vot la 5 aprilie pentru a-si exercita dreptul si a demonstra responsabilitate politica, in conditiile in care participarea acestora la activitatile politice este redusa. „Vrem sa-i incurajam sa voteze pentru a fi mai responsabili si pentru a face o decizie inteleapta", a declarat pentru Info-Prim Neo Nicolae Radita, directorul executiv al Centrului National al Romilor din Moldova.

În cadrul proiectului „Un drept pentru o zi", Centrul National al Romilor din Moldova a reusit sa organizeze la Edinet, Soroca si Durlesti intalniri cu alegatorii de etnie roma. Ce-a de-a patra intalnire urmeaza sa aiba loc astazi, 30 martie, la Comrat.

Potrivit lui Nicolae Radita gradul redus de participare la scrutin a alegatorilor romi are printre cauze faptul ca, de obicei, partidele politice ignora romii, desconsiderandu-le problemele.

„Subiectele care-i intereseaza pe romi nu se regasesc in platformele electorale, iar in actuala campanie romii nu se regasesc pe lista electorala a niciunui partid", a precizat Radita.

Totodata, Centrul National al Romilor din Moldova isi propune sa monitorizeze alegerile din 5 aprilie in cele 33 de comunitati compacte de romi din Moldova, in urma caruia va da publicitatii un raport. Acesta va contine gradul de participare la vot a membrilor comunitatii rome, cat si modul in care s-a desfasurat campania electorala in aceste comunitati.

În prezent in Moldova nu exista localitati care sa aiba primari romi, iar numarul consilierilor locali de aceasta etnie este sub cinci. Pana in prezent niciun rom nu a fost deputat in Parlamentul Moldovei.

Proiectul „Un drept pentru o zi" este finantat de Ambasada Statelor Unite din Moldova si Oficiul pentru institutiile democratice si drepturile omului al Organizatiei pentru Securitate si Cooperate in Europa. 

 

Info-Prim Neo