Uniunea "Tarna-Rom" cere guvenrului sa se implice mai activ in educarea copiilor romi



tarnarom21_575594_img2.jpgUniunea „Tarna-Rom" cere Guvernului si Ministerului Educatiei sa se implice mai activ in educarea copiilor romi.

La conferinta de presa sustinuta marti la INFOTAG, Marin Ala, presedintele „Tarna-Rom", a spus ca ultimul sondaj efectuat arata ca in Moldova traiesc cca. 7 mii de copii romi, dintre care 2,8 mii nu sint scolarizati.

„Din pacate, multi copii romi nu merg la scoala din cauza saraciei. În urma unor investigatii facute de noi, am constat ca veniturile lunare ale familiilor rome nu depasesc 400 de lei, din care cauza copii nu au cu ce se imbraca si ce minca. În asemenea conditii ei renunta sa mai mearga la scoala", a spus Ala.

Conform lui, o alta problema este faptul ca copii romi sint discriminati.

„În institutiile de educatie copiii romi sint discriminati in primul rind de profesori, care din start ii aseaza in ultimele banci si evita sa-i aseze cu copii moldoveni", a precizat Marin Ala.

El afirma ca in Moldova exista o hotarire de Guvern privind educarea romilor, dar nu exista mecanisme de implementare.

„Pe hirtie totul arata bine, dar, in realitate, nu exista mecanisme de implementare care ar ajuta copiii romi sa mearga la scoala si sa nu fie discriminati. Mizam ca Guvernul ne va auzi si timp de cinci luni impreuna cu noi vom face o evaluare a situatiei, iar ulterior vom elabora politici care ar schimba in bine viata copiilor romi din Moldova", a mai spus Ala.

http://www.infotag.md