Progen2009 semnaleaza subreprezentarea femeilor pe listele electorale



Reprezentarea femeilor in medie pe listele concurentilor electorali nu atinge cotele recomandate de expertii internationali de 30-40 la suta

Pe listele partidelor politice din Moldova femeile se regasesc mai mult in a doua jumatate, adica de la 50 in sus. Printre primii zece candidati de pe listele formatiunilor politice, femeile fie ca lipsesc. fie sunt intr-un numar foarte mic, fiindu-le rezervate trei pozitii maxim.Doar doua partide politice din R.Moldova au in mod explicit in statut stabilit un mecanism prin care sa imbunatateasca reprezentarea si participarea femeilor la viata politica de partid si in cazul formarii listelor electorale.

Iata ce spune Daniela Terzi Barbarosie de la Centrul de studii si Informare pentru Drepturile Femeilor „Parteneriat pentru Dezvoltare": "Din pacate cei care si decid nimijlocit asupra listelor, au continuat sa ignore, pe de o parte cadrul legislativ national, pe de alta parte documentele ratificate la nivel international, si uitati-va acum este si o palma adusa 50 la suta din populatia R.Moldova, care considera ca este bine ca Parlamentul sa fie 50 la 50."

Desi numarul femeilor pe liste a inregistrat o crestere continua de la scrutinul din 1998 (15, 7 la suta ) catre cel din 2005 (29 la suta), la alegerile din 2009 pe listele celor 15 partide sunt 29,5 la suta, putin peste nivelul inregistrat in 2005.

Din nou Daniela Terzi Barbarosie: "Foarte putine partide au facut schimbari statutare sau alt soi de modificari afirmative in favoarea femeilor. Noi ne-am gandit sa mai punem in discutie inca o data, sa atragem atentia inca o data si partidelor politice si mass-mediei si populatiei asupra subreprezentarii femeilor ca fiind o problema a incalcarii drepturilor omului si, doi, o problema ce vizeaza populatia in intregime. Subreprezentarea femeilor in Parlament are repercusiuni grave asupra intregii populatii a R.Moldova.

De ce femeile nu sunt promovate in politica din R.Moldova, in pofida semnalelor din exterior, am intrebat-o pe Ecaterina Mardarovici, presedinta organizatiei neguvernamentale "Clubul Politic al femeilor 50/50: "Femeile de 30-40 de ani au in ingrijire copii si atunci este mai putin posibil pentru ca nu sunt gradinite, nu este un program extra-scolar, iar lipsa femeilor de la luarea deciziilor are un impact negativ asupra calitatii deciziilor care sunt luate de organele respective. Si daca urmatim alegeril in tarile care au deventi memebre ale Uniunii Euroapene, pentru Paralmentul Uniunii europene, au foarte clar 40 al suta trebuie sa fie femeie si ei respecta. Este o conditie din afara."

Dar ce cred simpli locuitori ai R.Moldova despre prezenta femeilor in politica?

"Femeile pot fi cot la cot cu barbatii. Au capacitati. Sunt femei care isi fac treaba.Daca este desteapta, de ce sa nu lucreze.  Daca o sa aleaga sa conduca tara o femeie, las sa o conduca..Îmi este indiferent.Oricum, barbatul este barbat."

Partidele creditate de experti cu sanse mai mari de a trece pragul electoral au mai putine femei pe listele electorale, pe cand partidele cu sanse putine - mai multe. Faptul ca ele se regasesc, totusi, pe liste, este un lucru salutar, constata expertii.

Sondajele arata ca peste 75 la suta din cetatenii R.Moldova considera ca barbatii se pot afirma mai usor ca lideri decat femeile. Iar aproape 42 la suta sustin ca in R.Moldova nu exista egalitate intre genuri.

 

Radio Europa Libera