Coalitia 2009 a depistat incalcari ce pun la indoiala competitivitatea procesului electoral



coalitia2009_1.jpgActivitatile din cadrul campaniei electorale se incadreaza, in general, in limitele legale. Cu toate acestea, observatorii constata un sir de incalcari ce contravin practicilor proprii unui proces electoral competitiv. Aceasta este concluzia celui de-al IV-lea raport de monitorizare, lansat joi, 19 februarie, de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", transmite Info-Prim Neo.

Paul Strutzescu, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM) - organizatie membra a Coalitiei 2009 - a declarat ca in perioada de monitorizare (25 februarie - 18 martie), activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-a desfasurat, in general, de o maniera transparenta. Printre evolutiile pozitive constatate este, de asemenea, inceperea dezbaterilor electorale in mass-media.

Totodata, observatorii LADOM au semnalat cazuri de agresare a reprezentantilor concurentilor electorali, precum si intimidari din partea organelor de drept a unei institutii mass-media (Albasat TV). Persista cazuri cand functionarii locali sunt intimidati si determinati de autoritati sa nu coopereze cu unii concurenti electorali. Unii concurenti sunt favorizati, iar altii - discriminati de autoritatile locale. Alegatori dependenti de raporturile de munca de subordonare au fost impusi sa participe la intalnirile publice organizate de unii concurenti. La randul lor, participantii la cursa electorala au manifestat adesea un comportament indecent si incorect prin folosirea unui limbaj obscen, nerespectarea conditiilor de afisaj electoral, agitatie electorala camuflata si implicarea ilegala a elevilor in actiuni de agitatie electorala in scoli.

De asemenea, LADOM atentioneaza ca imperfectiunea sistemului de alcatuire a listelor alegatorilor si posibilitatea votarii in baza diferitor acte de identitate, in anumite conditii, ofera posibilitatea unui vot multiplu, adica de fraud are a alegerilor.

Alianta ProGen 2009 a examinat procesul electoral din perspectiva de gen si a constatat ca doar sapte partide au pe listele electorale mai mult de 30% femei, cota minima recomandata de forurile europene. „Reprezentarea femeilor pe listele electorale este in crestere fata de alegerile precedente. Aceasta crestere este insa nesemnificativa si nu se datoreaza unor politici consecvente promovate de partide. Chiar daca mai multe partide au respectat cota recomandata de 30-40%, femeile sunt, totusi subreprezentate pe liste pe primele 20 de locuri", a spus Catinca Mardarovici, directoarea Clubului politic 50/50, organizatie membra a Aliantei ProGen 2009.

În ceea ce priveste reflectarea campaniei electorale in mass-media, se inregistreaza aceleasi tendinte negative ca si la inceputul campaniei. Cel de-al III-lea raport lansat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Asociatia Presei Independente (API) arata ca mijloacele de inform are in masa, in mare parte, nu sunt echidistante, favorizeaza sau defavorizeaza anumiti concurenti electorali. „Din pacate posturile publice Moldova 1 si Radio Moldova continua sa favorizeze masiv partidul de guvernamant, pe cand partidele de opozitie au mai putin acces la aceste posturi. Acest lucru trezeste ingrijorari, in special pentru ca posturile publice au acoperire nationala, iar publicul din localitatile rurale care are acces decat la ele primeste informatie tendentioasa, unilaterala, incorecta uneori. Aceasta in final poate avea un impact negativ asupra publicului", a declarat Nadine Gogu, director interimar al CIJ.

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din R. Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. Coalitia 2 009 intruneste 70 de organizatii neguvernamentale.

www.info-prim.md