Instruire privind practicile de advocacy ale promotorilor intereselor persoanelor cu dizabilitati



Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, organizeaza o serie de seminare de instruire privind practicile de advocacy si Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Seminare au loc la Balti, Chisinau si Cahul in perioada 10 martie - 4 aprilie 2009 si au drept scop dezvoltarea capacitatii de lobby ale organizatiilor care activeaza in domeniul persoanelor cu dizabilitati din Republica Moldova, se arata intr-un comunicat al initiativei, citat de Info-Prim Neo. Potrivit Doinitei Guci, cadru didactic de sprijin pentru copii cu dizabilitati al Centrului de zi „Speranta" din Chisinau, trainingurile de acest gen constituie un prilej benefic ca organizatiile sa-si faca cunoscute bunele practici inregistrate in organizatiile lor.

„Eventual, acestea pot fi preluate si puse pe agenda organizatiilor partenere. Se observa ca majoritatea organizatii lor din domeniu dezvolta, de obicei, proiecte individuale. Întrunirea lor intr-un astfel de training a reusit sa le adune la aceeasi masa de lucru. Ca urmare, au realizat o agenda preventiva in cadrul initiativei", a declarat Guci.

Acum doi ani, pe 30 martie, Republica Moldova a semnat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, astfel afirmandu-si ferm dorinta de a adera la principiile ei si de a le pune in practica. Pentru a determina ratificarea acestui document juridic, la 2 decembrie 2008, 14 ONG-uri ce activeaza in domeniul persoanelor cu dizabilitati au lansat Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Pana in prezent la initiativa au aderat 48 de ONG-uri, iar 4879 de cetateni din Republica Moldova au semnat deja petitia in sprijinul ratificarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Info-Prim Neo