Traficul de fiinte umane este in descrestere pe fundalul cresterii migratiei ilegale



Numarul cazurilor de trafic de fiinte umane este in scadere in ultima perioada. În acelasi timp, se atesta o crestere a cazurilor de organizare a migratiei ilegale peste hotarele R. Moldova. Declaratii in acest sens au fost facute marti, 17 martie, in cadrul sedintei Comitetului national pentru combaterea traficului de fiinte umane, transmite Info-Prim Neo. Valeriu Hancu, directorul Centrului pentru combaterea traficului de fiinte umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a declarat ca nivelul infractional ce tine de traficul de fiinte umane s-a redus in anul 2008 cu 14,3% in raport cu 2007. „În pofida acestui progres, aceasta problema ramane a fi prioritara pentru organele de resort din R. Moldova deoarece fenomenul inca nu s-a diminuat in esenta", a spus Hancu.

Potrivit acestuia, in 2008 colaboratorii centrului, in comun cu subdiviziunile teritoriale ale MAI, au pornit 166 cauze penale, dintre care 72 pe trafic de persoane, opt pe trafic de copii, 15 pe scoaterea ilegala a copiilor din tara si 71 pe proxenetism. Circa 90 de cauze, sau mai mult de 50%, au fost remise in instantele de judecata. În aceasta perioada, centrul a documentat si anihilat activitatea a 13 filiere specializate, dintre care patru in trafic de persoane, cinci de proxenetism si patru de scoatere ilegala a copiilor din tara.

Principalele tari de destinatie raman a fi Turcia, unde pleaca 50% din victime, Cipru (7%) si Emiratele Arabe Unite (5%). Circa 80% din victime sunt traficate pentru exploatare sexuala, 16% pentru exploatare prin munca si circa 2% pentru cersit.

Seful Sectiei combaterea traficului de fiinte umane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, a precizat ca numarul cazurilor de trafic de fiinte umane a scazut pe fundalul cresterii numarului cazurilor de organizare a migratiei ilegale. Potrivit lui Bulat, ca urmare a unor masuri de combatere si sentinte dure date de catre autoritati, infractorii isi reprofileaza activitatea in organizarea migratiei ilegale.

Eduard Bulat a mentionat ca in ultima perioada se atesta o noua tendinta si anume sporirea cazurilor de scoatere ilegala a copiilor din tara care sunt insotiti catre parintii care muncesc peste hotare, de cele mai multe ori ilegal. O alta tendinta noua este faptul ca rolul de traficant este preluat de catre foste victime, care au practicat prostitutia peste hotare si cunosc mediul infractional din tara de destinatie.

De asemenea, in anul 2008 s-a redus numarul cazurilor de trafic in scop de exploatare prin munca si nu a fost inregistrat nici un caz de trafic in scop de prelevare de organe. Totodata, Procuratura s-a autosesizat in urma unor articole in presa internationala despre amploarea cazurilor de trafic de copii din institutii de invatamant specializat din Moldova pentru prelevarea organelor. Procuratura promite sa faca publice rezultatele anchetei la finali zarea investigatiei.

În 2008, PG a examinat 202 cauze penale din categoria traficului de fiinte umane, in privinta a 253 de inculpati. Au fost condamnati pentru trafic de fiinte umane 68 de inculpati, dintre care 58 la inchisoare pe un termen de la 7 la 23 de ani, in dependenta de circumstantele agravante.

Stella Rotaru, specialist in repatriere si analiza in cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Misiunea in Moldova, a remarcat ca in ultima perioada este in descrestere si numarul victimelor identificate si repatriate. În anul 2006 au avut loc 129 de repatrieri, in 2007 - 103, iar in 2008 - 44. „Totusi, din relatarile victimelor putem constata ca fenomenul a devenit mai ascuns. Adica fenomenul nu s-a redus ca atare, dar s-a schimbat modul de operare a traficantilor", a specificat Rotaru.

În finalul sedintei, Comitetul national pentru combaterea traficului de fiinte umane a aprobat o hotarare, prin c are a apreciat drept „relativ satisfacatoare" activitatea de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane desfasurata de catre autoritatile competente din Moldova.

Info-Prim Neo