Copiii cu dizabilitati au nevoie de integrare sociala - ASCSC



Asociatia de Sustinere a Copiilor cu Disabilitati si Sindrom Convulsiv (ASCSC) din Moldova indemna societatea sa contribuie la integrarea sociala a copiilor cu dizabilitati fizice si psihice.

Solicitata de INFOTAG, presedintele ASCSC, Antonina Gavajuc, a spus ca societatea si autoritatile publice locale din republica nu sint informate si nu acorda asistenta necesara parintilor care au copii cu dizabilitati.

Potrivit ei, in Moldova sint peste 170 mii de copii cu dizabilitati, insa pentru ei nu exista centre sociale speciale si nici nu li se acorda asistenta psihologica.

"În Chisinau sint peste 700 de copii care sufera de epilepsie. Acestia nu sint primiti in institutiile de invatamint, deoarece nu sint cadre speciale care sa se ocupe de educatia lor. În municipiu activeaza doar patru asociatii si citeva centre speciale, care se ocupa de educatia copiilor cu dizabilitati si a celor care sufera de epilepsie", a spus Gavajuc.

Pina la sfarsitul anului curent ASCSC preconizeaza sa inaugureze la Durlesti un centru medical de reabilitare psihologica si pedagogica a copiilor cu dizabilitati care vor avea nevoie de instruire speciala. Pentru constructia si dotarea centrului este nevoie de cca. 2 mil. euro. "Star of hope" din Suedia a acordat aproximativ 65 mii euro. ASCSC spera ca restul banilor sa-i obtina din donatiile oamenilor de afaceri.

INFOTAG