IDIS "Viitorul" va implementa un amplu program de implicare a cetatenilor la luarea deciziilor



IDIS „Viitorul" va desfasura un amplu program de implicare a cetatenilor la solutionarea problemelor comunitare. Initiativa data este o componenta-cheie a proiectului „Sustinerea democratizarii administratiei publice locale din Moldova", finantat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, implementat in parteneriat  cu organizatia Agora Central Europe din Cehia. La prima etapa, in aprilie 2009, peste 25 de primari si consilieri locali vor invata sa aplice metode de implicare a cetatenilor la luarea deciziilor. Mai mult, asistati de expertii cehi, participantii vor concepe planuri de actiuni pentru o prioritate locala anumita.

La ce-a de-a doua etapa, in aprilie-noiembrie 2009, doua planuri de actiuni elaborate de participanti vor fi selectate si transpuse in realitate. Printr-un exercitiu democratic, va fi ales un Comitet de Participare Cetateneasca. Grupul de initiativa va initia un sondaj, care va radiografia agenda locala de prioritati. De asemenea, prin intruniri comunitare, vor fi dezbatute solutiile posibile si fezabile pentru problemele cele mai stringente.

Astfel, municipalitatea, implicand cetatenii, isi va focusa eforturile intr-o directie prioritara, agreata de majoritatea cetatenilor. Pe de alta parte, membrii comunitati se vor simti parte a procesului decizional, asumandu-si si responsabilitati in procesul de solutionare propriu-zisa a problemelor locale.

 

IDIS „Viitorul" reprezinta o institutie de cercetare, instruire si initiativa publica, care activeaza pe o serie de domenii legate de: analiza economica, guvernare, cercetare politica, planificare strategica si management al cunostintelor. IDIS activeaza in calitate de platforma comuna care reuneste tineri intelectuali, preocupati de succesul tranzitiei spre economia de piata si societatea deschisa in Republica Moldova. Pentru a afla mai multe despre activitatea IDIS „Viitorul", accesati: www.viitorul.org

# # #

 

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org